赶紧收藏吧!: bookmarkBookmark and Share




八年级英语湘教版上 Unit3 Topic3 过去进行时 辅导

八年级英语湘教版上 Unit3 Topic3 过去进行时 辅导
是表示过去某一时刻或某一时间内正在进行或发生的动作。可以从两个方面来理解:1 过去某一时刻正在进行或发生的动作。E.g. They were playing football at ten o’clock yesterday morning. My mother was cooking when I got home. I was washing my clothes at this time yesterday. 2 过去某阶段持续进行的动作 What were you doing during the holiday? 另外,在复合句中,若主要动作和背景动作是同时发生的,那么主从句都可用过去进行时e.g. Jenny was reading while Danny was writing.
其结构是助动词be的过去形式was/were +v-ing.
其句式变化仍然要在be上做文章。E.g. We were working in class.
We weren’t working in class. Were you working in class?
过去进行时常与过去某一特定时间的状语连用,如 last night, at that time, at noon yesterday, last Sunday 等。 也有时没有时间状语,要通过上下文的暗示来确定用过去进行时。E.g. The students all worked hard. Everyone knew what he was working for.
做题时常见错误如下:
一、易把be+现在分词记成be+过去分词
例:He was talked (talk) to his mum at that time.
答案:was talking
解析:过去进行时与现在进行时结构上的区别体现在be动词上。
二、丢掉be动词或忘记把动词变成现在分词
例:1 I watching (watch) TV when he came in. 2 They were play (play) games at 5:00 p.m. yesterday.
答案:1 was watching 2 were playing
解析:现在进行时中“be+现在分词,缺一不可”的规律也可应用于过去进行时。
三、对动词或动词词组提问时丢掉doing
例:We were flying kites at 5:00 p.m. yesterday. (对划线部分提问)
What were you at 5:00 p.m. yesterday?
答案:What were you doing at 5:00 p.m. yesterday?
解析:现在进行时中“What……doing……”?句式同样适用于过去进行时。
四、易与现在进行时弄混
例:My mother is cooking (cook)when I got home.
答案:was cooking
解析:这两种时态的共同点是都表示动作正在进行,但现在进行时前提是现在,而过去进行时前提是过去,由when I got home可看出前提是过去。
五、易与一般过去时弄混
例:昨晚我在读一本故事书。
I read (read) a story book yesterday evening.
答案:was reading
解析:这两种时态的共同点是都用于表示过去发生的动作。但过去进行时强调动作正在进行,而一般过去时则表示过去某一时间所发生的动作或存在的状态,它表示的动作往往已经完成。“在”说明正在进行,而“I read a story book yesterday evening.”的意思是昨晚我读了一本故事书,言下之意已经读完了。故用过去进行时。另外,在宾语从句中当主句为过去时,从句若是现在进行时,需变成过去进行时。
e.g. He said that he was drawing a cat at noon yesterday.
专项训练:
一 、单选
1 What ______ from three to four yesterday afternoon?
A have you done B had you done C did you do D were you doing
2 – I call you yesterday evening, but there was no answer.
- Oh., I’m sorry I _____ dinner at my friend’s home.
A home B had C was having D have had
3 My mother _____ while my father _____TV.
A cooked; was watching B was cooking; was watching
C was cooked; watched D cooked; watched
4 When I got home, my son _____ the music.
A am listening to B listened to C was listening to D was listening
5 We heard a cry when we ______ TV last night.
A were watching B would watch C watch D watched
6 She asked him whether he _____ back for lunch.
A come B was coming C came D had come
7 Could you tell me when ______?
A she is coming B she was coming C will be come D is he coming
8 The teacher ______ when I came into the classroom.
A is drawing B draws C has drawn D was drawing
9 The pizza ______ by my mother. Would you like to have some?
A makes B was making C made D was made
10 Nobody noticed what she ______ at the moment.
A will do B was doing C has done D had done
11 Was it raining hard when you _____ this morning?
A left B leaves C was leaving D would leave
答案:1 D 2 C 3 B 4 C 5 A 6 B 7 A 8 D 9 D 10 B 11 A
二 、填空
1 ______ they______ (feed) the animals at 5:00 yesterday afternoon?
2 Mrs.Green _____ _____ (not wash) clothes at this time yesterday.
3 Grandpa ______ ______ (mend) his clock when I reached home.
4 As I _____ (walk) in the park, I saw some children playing games.
答案:1 were feeding 2 wasn’t washing 3 was mending 4 was walking

八年级英语湘教版上 Unti3 Toipc2 感叹句用法点拨 辅导

八年级英语湘教版上 Unti3 Toipc2 感叹句用法点拨 辅导
感叹句通常用来表示快乐、痛苦、惊异等强烈的感情色彩。
一、感叹句的基本句型
常见的有how和what开头的两种形式。how用于修饰形容词、副词或动词;what用于修饰名词。
1. How + 形容词(副词) + 主语 + 谓语。例如:
How beautiful the flower is! 这花多漂亮啊!
How fluently he speaks English! 他英语说得多流利啊!
2. How修饰动词,构成“How + 主语 + 谓语”句式。例如:
How time flies! 时间过得真快呀!
[典型考题]
—You haven't been to Beijing, have you?
—______. How I wish to go there! (NMET1998) (划线项为答案,其他同)
A. Yes, I have B. Yes, I haven't
C. No, I have D. No, I haven't
3. “How + 形容词(副词)”(省略主语和谓语)。
[典型考题]
—Guess what! I came across an old friend at the party last night.
—______ I'm sure you had a wonderful time.(2004辽宁)
A.Sounds good! B.Very well.
C.How nice! D.All right.
4. What (a) + 名词。例如:
What fun! 多么有趣啊!
5. What (a) + (形容词)名词 + 主语 + 谓语。
[典型考题]
______ role she played in the film! No wonder she has won an Oscar. (2002上海春季)
A. How interesting B. How an interesting
C. What interesting D. What an interesting
二、感叹句的其它句式
1. so, no wonder等引起的感叹句。
[典型考题]
① Happy birthday, Alice! So you have ______ twenty-one already!(2004天津)
A. become B. turned
C. grown D. passed
② —Brad was Jane's brother!
—______ he reminded me so much of Jane!(2004浙江)
A. No doubt B. Above all
C. No wonder D. Of course
2. 陈述句式感叹句。例如:
There is danger ahead! 前面有危险。
[典型考题]
—It'll take at least 2 hours to do this!
—Oh, ______! I could do it in 30 minutes.(2005天津)
A. come on B. pardon me
C. you are right D. don' t mention it
3. 一般疑问句式感叹句。例如:
Would you believe it! 这事简直令人难以相信!
4. 特殊疑问句式感叹句。例如:
How can you be so silly! 你有多傻!
5. 祈使句式感叹句。例如:
Look out! Iceberg! 危险!冰山!
6. as if和if only引导的感叹句。例如:
As if he would ever go! 他才不会去呢!
If only the doctor arrives in time! 但愿医生能及时赶到!
7. 不定式感叹句。例如:
To sell such a suit as that to a millionaire! 把这样一套西服卖给一个百万富翁!

仁爱英语 资源共享:说说father和mother

说说father和mother



1. 汉语中说“父母”,一般不说“母父”,但在英语中两者的顺序却可以颠倒。如:

Father and mother [Mother and father] are out shopping. 父母出去买东西了。

His father and mother [His mother and father] are bothdoctors. 他父母都是医生。

将“父母”用一个词表示,英语是 parents。

2. 两者都可直接用作呼语。如:

Good night, father. 爸爸,晚安。

What’s the matter, mother? 妈妈,出什么事了?

在口语中,也常用 pa, dad, daddy 以及 ma, mum, mon, mummy, mommy 等称呼父母。

在家庭里或在熟人之间谈及自己的 father, mother 时,其前通常不用物主代词(但通常大写第一个字母)。如:

Why is Father out of work? 父亲为什么失业了?

Mother is waiting for us. 母亲在等我们(from www.yywords.com)。

在家庭之外谈及自己的 father, mother 时,通常要使用物主代词(但有时也省略)。如:

(My) Father used to take us to the seaside every year. (我)父亲过去每年带我们去海边。

但是若谈到别人的 father, mother, 则必须用物主代词。如:

How is your mother? 你母亲好吗?

Where is his father? 他父亲在哪?

3. 汉语说有几个孩子的母亲或父亲,英语用类似以下的表达:

a father of two (three) 有两个(三个)孩子的父亲

a mother of two (three) 有两个(三个)孩子的母亲

4. 两者都可用于引申义,表示“……之父”“……之母”。如:

Chaucer is the father of English poetry. 乔叟是英诗的鼻祖。

George Washington is the father of his country. 乔治·华盛顿是美国的国父。

Failure is the mother of success. 失败是成功之母。

Necessity is the mother of invention. 需要是发明之母。

5. 按美国风俗,每年六月的第三个星期日为“父亲节”(Father’sDay);五月的第二个星期日为“母亲节”(Mother’s Day)。

6. 汉语的“继父”“继母”,英语用 stepfather, stepmother表示;汉语的“岳父”“岳母”,英语用 father-in-law, mother-in-law表示;汉语的“养父”“养母”,英语用 adoptive father, adoptive mother 表示。

幸福人生,没有捷径可以走

幸福人生,没有捷径可以走



在面临人生的选择时,我们都想要选一条最短的路,最快获得幸福。可是,“这是关于幸福人生一个最经典的误解。”

很早的时候,看过一本书,名叫《亨利八世和他的六个妻子》。当时不明白,在他杀了第一个妻子时,为什么还有女人肯赴汤蹈火嫁给他?

现在我不会问这种问题了——他杀了一个老婆,后面一定还会有很多女人排着队自荐枕席,因为他是亨利八世,嫁给他,自己就是王后,自己生的孩子就可以继承王位。毕竟这是最短的一条路——虽然从结果看,是通向死亡最短的路,但在最终结果降临之前,很多女人都会认为这是通向幸福最短的路吧?

我们每个人都想找到一条通往山顶的捷径,就像每个人到股市买进卖出都是为了赚到钱,而不是为了血本无归。如果有人事先告诉我们某只股票是垃圾股,我们一定不会轻易买进,同样道理,假如一支正在大涨大红的股票即使已经涨得很高,高到千钧一发,我们还是会奋不顾身地买下,以为它还会涨。人生就是充满这么多不确定性——有的路,看上去很容易,很平坦,可一旦上了路,就是一条不归路。


一个女朋友失恋了,我们说,天下男人又没有死绝,你那个男友也很一般,赶紧再找一个更好的补回来。于是,我们把认识的所有“钻贵”都往她那里推,因为这是一条捷径——在千百万成功富有的男人中,只需要有一个对她说“Yes”,那她这辈子的幸福就到手了。这事儿难吗?从理论上说,不难。她美丽、年轻、单纯,而且很温柔,多才多艺,应该不是什么难事吧?但偏偏就等了很久很久——不是没有人追求她,但总在谈婚论嫁的一瞬间,那些她中意的男人们,却全身而退。也不是没有男人肯娶她,但那些肯娶她的男人,她又不满意——因为他们显然是一条太远的路,她说,要跟他们吃多少苦,才能享受到丰收的喜悦?

很喜欢阿加莎·克里斯蒂的故事。她生于1890年,那个时代,女人大部分是没有工作的,尤其是贵族妇女。可惜阿加莎没有那么好的命,她爱上了一个没有多少钱的穷男人,嫁给了他,为他生了一个可爱的女儿。他们同甘共苦,曾经有过相当拮据的日子。后来,男人发迹了,他们买了大房子,以及只有富人才拥有的轿车。然后,男人爱上另一个女人。阿加莎的小女儿对自己的母亲说:“父亲喜欢我,他只是不喜欢你。”阿加莎伤透了心,但她承认女儿说得对。


她等了一年,期待丈夫回心转意,当然,她的期待落空了。于是,她同意离婚。她说:“再没有什么可以忧虑的,剩下就是为自己打算了。”她为自己打算得很好,不仅以写神秘谋杀案闻名于世,而且还嫁给了比自己小14岁的年轻考古学家——她在39岁那年遇见了25岁的他,人们劝她不要接受这个年轻人的爱情,她回答:“为什么不呢?他热爱考古,所以我不用害怕变老——我年纪越大,他越爱我。”

事实确实如此,她活到很老,受到女王接见,被封了爵号,再不必为金钱、名望、荣誉、地位、爱而发愁。看上去,她走了一条漫长的道路——写侦探小说,在她之前,还没有女人通过写侦探小说而成功呢。
我想说,有的路看上去很短,实际上走起来很难;有的路看起来很难,实际上走下去却越走越宽。可是,如果不是被逼到悬崖边上,谁肯跳下去呢?即使跳下去可能是一个更美好的世界。人,尤其是女人,总是喜欢安逸,喜欢四平八稳,喜欢不费什么力气就可以全部得到。很多时候,我们并不羡慕那些奥运冠军,认为他们太苦了,我们吃不起那些苦。我们总说,干得好不如嫁得好。其实,这是关于幸福人生一个最经典的误解。
许多看上去很短的路,实际上是最艰难最没有可能性的。它们不过是看上去很容易,仿佛离成功只有一步之遥,但跨越那一步,需要的不只是运气。所以,还不如咬紧牙关,把人生当作一场长途旅行,也许,当我们最终达到光辉顶点的时候,会发现周围到处都是美丽风景,不需要去巴结谁、讨好谁、迎合谁,就已经得到了想要的一切。就像伊莎朵拉·邓肯在成名以后说的那样:“我得感谢上苍,因为我们小的时候母亲很穷,既养不起仆人,又请不起家教。正因为如此,我才得以自然健康地成长。”所谓自然健康,在我理解就是无论生活怎样对待她,她都一直向自己的希望努力,即使希望落空,遭受打击,依然充满信心,这使她成为一个与众不同的人,并且即使在今天依然光芒四射——我想,她也是想过要走捷径的吧?但事实上,她选择了一条看起来更艰难的路,并因此得到了更多更丰富的爱,拥有了更丰富更传奇的人生。

所以,假如我们不幸没有生在豪门,不幸没有既拥有美貌又拥有财富同时还很年轻,那么我们并不是真的不幸。这个世界上幸福的女人有很多,但她们决不都是年轻漂亮又富有。一个女人真的不幸并不是她们没有找到通往幸福的捷径,而是她们以为自己找到了,但却走了一辈子以后才发现,原来这条路是最远的路,且不通往任何地方……



幸福人生没有捷径可走
幸福是平静,是淡泊,是舒坦,是温暖,是千里之外奔赴归来时乍见的惊醒,是黯然神伤时一句智慧的调侃,是每日临别时一个依恋的眼神,是柴米油盐里飘溢出如岁月般绵长的醇香。

幸福很简单,简单的不需要刻意的去追逐,它就萦绕在我们的周围。

幸福的人生,也没有捷径可走,就像快乐一样,并不是拥有的多,而是计较的少。

幸福人生如若走了捷径,或许一开始,会很幸福,幸福的另周围的亲朋好友羡慕,幸福的自己都不知道所以然,飘飘然,而后不知怎么地就开始坠追然,生活就是这样,对每一个人都很公平,哪怕是幸福……。而幸福,需要我们用心去感悟,用心去聆听。

幸福就是能健健康康,快快乐乐的活着。有爸爸妈妈撑起的家,有哥哥为我遮蔽风雨,幸福就是不吵架,幸福就是遇见矛盾时,及时的沟通。

幸福就是在上学之前,妈妈一遍又一遍的叮嘱:要好好学习,要照顾好自己。

幸福就是在父亲节之日,给爸爸送上的录取通知书,爸爸不善言谈,可是他的幸福却洋溢在脸上。

幸福就是病了的时候,妈妈没完没了的叮嘱:记得去看医生,病了千万不要只在宿舍里睡觉;记得按时吃药;记得照顾好自己。

幸福就是每次回家时,吃妈妈做的一顿好吃的饭菜,简简单单的家的味道。

幸福就是我们一家人,永远在一起。



幸福就是这么简单,简单的不值一提,却费劲了笔墨也不能说出其中的九牛之一毛。幸福就要朴实的去拥有,不能走捷径,更没有捷径可走。

一步一个脚印的走着生活的每一步,这才是真正的幸福。

幸福不需要刻意的追逐,只要我们留意周围,用一颗会观察的心看待生活中的每一件事,那么每一天都会幸福,幸福就要知足常乐。

仁爱英语 资源共享:英语冠词考题15例

英语冠词考题15例(有详解)


1. Which city in England do you think may be called _______ Shanghai of _______ West?
A. a; the B. the;不填 C. the; the D. 不填; the
2. Dr. Smith wants ________ assistant with ________ good knowledge of English.
A. the; the B. an; the C. an; a D. 不填; 不填
3. —What does her uncle do?
—He is a professor of ________ university and he is ________ honest man.
A. the;an B. a;a C. an;an D. a; an
4. You made the same mistake for _____second time, dropping _____ “n” in the word “government”.
A. a; the B. a; a C. the; an D. a; an
5. It’s quite obvious that the aging population in China will cause _____heavy pressure on _____whole society in the future.
A. a; a B. the; 不填 C. a; the D. 不填; the
6. The poet and ________ writer is going to give us a talk this afternoon.
A. a B. the C. 不填 D. an
7. Her husband was put into________ prison, and she had to go to________ prison once a month to visit him.
A. a; the B. the; the C. 不填; 不填 D. 不填; the
8. Wu Dong is________ taller of________ two brothers.
A. 不填; the B. the; 不填 C. 不填; 不填 D. the; the
9 The teacher is standing ________ of the teacher’s table, which is ________ of the classroom.
A. in front; in front B. in front; in the front
C. in the front; in the front D. in the front; in front
10. I am in ________ charge of the class which was in ________ charge of my wife.
A. 不填; the B. 不填; 不填 C. the; 不填 D. the; the
11. The warmth of________ sweater will of course be determined by the sort of ________ wool used.
A. the; the B. the; 不填 C. 不填; the D. 不填; 不填
12. As _____rule, apples are sold by _____weight and eggs by _____dozen.
A. a; 不填; the B. a; the; the C. a; a; the D. the;不填;不填
13. In________ winter of 1990, he went abroad on ________ business.
A. 不填; 不填 B. the; 不填 C. the; the D. the ;a
14.—Judging from _____number of the cars, there are not many people in the club.
—I think so. People would rather stay at home in such _____bad weather.
A. the; 不填 B. a; 不填 C. the; a D. a; a
15. The sign reads, “In case of ________ fire, break the glass and push ________ red button.”
A. 不填; a B. 不填; the C. the; the D. a; a



答案解析
1. C。the West (西方、西洋)是固定搭配;指类似于…的人或物时,专有名词前用冠词,而Shanghai又受of the West修饰,所以用the。
2. C。第一空 an 用于以元音音素开头的词前;第二空泛指有英语知识的人。
3. D。不定冠词 a 用于以辅音音素开头的词前(指发音而不是字母),如:a university;而 an 用于以元音音素开头的词前,如 an uncle / an honest man.
4. D。第一空是序数词前用a表示“又一”;辅音字母n, f, h, l, m, n, r, s, x和元音字母a, e, i, o的读音,均以元音开头,所以第二空填an。
5. D。第一空是泛指用a, a heavy pressure意为“一种很大的压力”;当whole修饰单数名词表示“全(部的), 整个的”时,前面用one’s或the,又如the whole evening / truth整个晚上 / 全部真相。
6. C。and 并列的是同一事物同一人同一概念时,其后面的名词前不用冠词。
7. D。比较:put into prison=坐牢;go to the prison=去监狱。
8. D。“the +形容词比较级+of the two +名词复数”结构表示:两者中较怎样的一个。
9. B。in front of=在……前面(指范围之外);in the front of=在……前部(指范围之内)。
10. A。in charge of 的意思是“负责”、“管理”,其主语通常是人;in the charge of 的意思是“由……负责或管理”,其主语通常是物。
11. B。第一空特指毛衣暖和程度,用定冠词;第二空后的名词表示织毛衣用的羊毛,属泛指,故不用冠词。
12. A。as a rule(通常地)是固定词组;在度量名词前,表示付工资、卖、租等方式时,用the,又如paid by the hour / day / month / piece, sold by the yard / dozen / ton,比较by weight(按重量)。
13. B。如果表示季节、月份的名词被一个限制性定语修饰,其前就得加定冠词;而 on business 是固定搭配,中间不用冠词。
14. A。the number of “…的数量”;weather与fun, news, advice, information等均为不可数名词,无论什么情况,都不可直接与a连用。
15. B。fire 为“火灾”,不确指,用零冠词;而 red button 指 sign上的红按钮,故为特指,用定冠词。

仁爱英语 资源共享:一般现在时表将来的全面总结

一般现在时表将来的全面总结



一、当主句为将来时态或表示将来意义时,时间和条件的状语从句必须用一般现在时表将来。如:
I’ll write to her when I have time. 我有空会给她写信。
Turn off the lights before you leave. 走前关灯。
If we hurry, we may catch the bus. 如果赶紧走我们可能赶得上公共汽车。
Tell me in case you get into trouble. 遇到麻烦请告诉我。
二、当主句为将来时态或表示将来意义时,表示让步、相似、比例的从句也必须用一般现在时表示将来。如:
I’ll follow him wherever he goes. 他去哪儿,我就跟着去哪儿。
Whatever you say, I won’t pay. 无论你说什么,我都不会付钱。
Whether we help him or not, he will fail. 无论我们帮他与否,他都会失败。
I’ll have a good time whether I win or lose. 赢也好,输也好,我都将会玩好。
The more you eat, the fatter you will become. 你吃得越多就会越胖。
三、当主句为将来时态时,定语从句也通常用一般现在时表将来。如:
I’ll give you anything you ask for. 你要什么我都给你。
You can have anything I find. 我找到的任何东西你都可以拿去。
Everyone who comes first will get a present. 每个先来的人都可得到一份礼物。
四、按照英语习惯,一个句子中若主要动词已经表明了所谈论动作的时间,那么与之相关的其他动词就不必再次指明同一时间,而往往使用一个比较简单的时态,如用一般现在时表示一般将来时等。比较:
This discovery means that we will spend less on food. 这一发现意味着我们将减少在食品上的花费。
This discovery will mean that we spend less on food. 这一发现意味着我们将减少在食品上的花费。
五、在make sure(弄清楚),make certain(弄清楚),take care(注意,当心),be careful(注意,当心),mind(注意),watch(注意)等后的that从句中通常也只用一般现在时表示将来意义。如:
Take care that it does not occur again. 注意别再发生这样的事。
We must take care that no one sees us. 我们必须注意别让人看见我们。
Make sure you come back soon. 你要保证快点回来。
Be careful that you don’t hurt her feelings. 当心别伤了她的感情。
Watch that the baby doesn’t go near the heater. 注意别让宝宝接近加热器。
Mind you read the examination questions carefully before you begin to answer them. 在答题前要注意仔细阅读考题。
六、在it doesn’t matter, I don’t care, I don’t mind 等结构(以及类似结构)后的名词性从句也通常用一般现在时表示将来意义。如:
It doesn’t matter where we go on holiday. 我们去哪儿度假都行。
Does it matter who goes first? 谁先去这有关系吗?
I don’t care whether we win or lose. 我不在乎我们是赢还是输。
Don’t you care what happens to them? 难道你不关心他们出什么事了?
七、在I hope , I bet, see (to it) 等后的宾语从句中通常用一般现在时表示将来意义,但有时也可直接用将来时态。如:
I hope that you like [will like] it. 你希望你会喜欢它。
I bet it rains [will rain] tomorrow. 我打赌明天会下雨。
See (to it) that children don’t catch cold. 当心别让孩子感冒。
I’ll see that nobody disturbs [will disturb] you. 我将确保没人打扰你。
注意:see (to it) 后的that从句通常用一般现在时表将来,直接用将来的情形较少见。
八、在as, than 引出的比较状语从句中可用一般现在时表示将来,也可直接用将来时态。如:
We’ll get there as soon as you do [will]. 你一到,我们就到。
We’ll probably drive faster than you do [will]. 我们开车很可能比你快。
九、表示按规定、时间表、计划或安排要发生的动作。如:
Are you on duty next weekend? 下周末你值班吗?
The train leaves at 12:00. 火车12点开出。
Where do we go now? 我们现在到哪里去?
注意:在此用法中,句中通常有具体的时间状语。
十、当主句为将来时态时,与之相关的by the time后接的从句要用一般现在时表示将来意义。如:
By the time he comes, I will have left. 等他到时,我会已离开了。
The film will have started by the time we get to the cinema.我们到电影院时电影会已经开始了。
十一、表示现在将要宣布某事。如:
I declare the meeting open. 我宣布会议开始。
We learn Lesson Ten today. 今天我们学习第10课。
十二、表示客观性很强的将来。如:
Today is Friday, so tomorrow is Saturday. 今天是星期五,所以明天是星期六。
My birthday is on a Sunday this year. 我今年的生日在星期天。
注意:有时说话者对某一将来事实非常肯定,也用一般现在时。如:
The future is bright. 前途是光明的。
Final victory is ours. 最后的胜利是我们的。

仁爱英语 资源共享:angry后接介词的三条规律

angry后接介词的三条规律



一、表示对某人生气时后接介词的规律

若表示对某人生气,angry后一般用介词 with,但有时也用 at。如:

The teacher got angry with [at] me. 老师对我生气了。

也有人认为,用with表示心中感到生气,而用at则表示怒气流露于外表,但总的说来此时还是用with的场合较多。 但值得注意的是,不要按汉语意思,用介词 to。如:

她对他生气了。

正:She was angry with him.

误:She was angry to him.

二、表示对某事生气时后接介词的规律

若表示对某事生气,根据情况其后可用介词at, about, over 等。如:

What is he angry about? 他为什么生气?

He was angry at what you said. 他对你说的话很生气。

He was angry at being delayed (about the delay). 他因被耽搁(因耽搁)而生气。

People are angry over rising prices. 人们对上涨的价格感到愤怒。

注:有美国英语有时可用 with。如:

She was angry with (=at) his present. 她对他的礼物生气。

三、表示生气的原因时后接介词的规律

若表示生气的原因,其后一般用介词for。如:

I am angry with you for your conduct. 你的行为使我生气。

He was angry with himself for having made such a foolish mistake. 他为自己犯了这样一件愚蠢的错误而怨恨自己。




仁爱英语 资源共享:英文“CHINA”一词的来历

 人们都知道,英文有26个字母。但这26个字母的来历,知道的人恐怕就不多了。原来,英文字母渊源于拉丁字母,拉丁字母渊源于希腊字母,而希腊字母则是由腓尼基字母演变而来的。

  腓尼基是地中海东岸的文明古国,其地理位置大约相当于今天黎巴嫩和叙利亚的沿海一带。“腓尼基”是希腊人对这一地区的称谓,意思是“紫色之国”,因该地盛产紫色染料而得名。罗马人则称之为“布匿”。

  公元前20世纪初,在腓尼基产生一些小的奴隶制城邦,但从未形成统一的国家。在古代,腓尼基以工商业和航海业闻名于世。至公元前10世纪前后,其活动范围已达今塞浦路斯、西西里岛、撒丁岛、法国、西班牙和北部非洲,并建立了许多殖民地。公元前8世纪以后,亚述、新巴比伦等国相继侵入腓尼基。公元前6世纪,腓尼基终于被波斯帝国兼并。

  大约公元前13世纪,腓尼基人创造了人类历史上第一批字母文字,共22个字母(无元音)。这是腓尼基人对人类文化的伟大贡献。腓尼基字母是世界字母文字的开端。在西方,它派生出古希腊字母,后者又发展为拉丁字母和斯拉夫字母。而希腊字母和拉丁字母是所有西方国家字母的基础。在东方,它派生出阿拉美亚字母,由此又演化出印度、阿拉伯、希伯莱、波斯等民族字母。中国的维吾尔、蒙古、满文字母也是由此演化而来。

  据考证,腓尼基字母主要是依据古埃及的图画文字制定的。在古埃及,“A”是表示“牛头”的图画;“B”是表示“家”或“院子”的图画;“C”和“G”是表示“曲尺”的图画;“D”是表示“门扇”的图画;“E”是表示一个“举起双手叫喊的人”的图画;“F”、“V”、“Y”是表示“棍棒”或“支棒”的图画;“H”是表示“一节麻丝卷”的图画;“I”是表示“展开的手”的图画;“K”是表示“手掌”的图画;“M”是表示“水”的图画;“N”是表示“蛇”的图画;“O”是表示“眼睛”的图画;“P”是表示“嘴巴”的图画;“Q”是表示“绳圈”的图画;“R”是表示“人头”的图画;“S”和“X”是表示“丘陵地”或“鱼”的图画;“T”是表示“竖十字型”的图画;“Z”是表示“撬”或“箭”的图画。公元前2世纪时,拉丁字母已包括了这23个字母。后来,为了雕刻和手写的方便,并为了使元音的“V”和辅音的“V”相区别,便把原来的“V”的下方改成圆形而定为元音“U”;又把两个“V”连起来变出了一个做辅音用的“W”,这个“W”的出现已是11世纪的事了。后来人们又把“I”稍稍变化而另创出一个辅音字母“J”。这样,原来的23个字母再加上“U”、“W”、“J”三个字母,就构成了26个字母的字母表了。中世纪时,拉丁字母基本定型,后世西方文字(当然也包括英文)都是由它演变而来。

仁爱英语 资源共享:英语课堂激励手段例谈

摘要:如何调动技校学生学习英语的积极性一直是一个困扰教师的难题。本文从一些课堂游戏入手,试图解决这一问题。作者是从生活中受到的启发,运用青少年们乐于接受的形式,并加以生动有趣的语言内容,想尽量达到活动形式有趣,学习内容有用的目的。最终提高学生们的英语水平和应用英语的能力。

  关键字:技校生 游戏 激励措施

  一、背景

  技校的英语课让很多老师头疼,因为班级的学生绝大多数英语基础较差,对教师而言很难展开课堂教学活动,很多学生都说英语太难了,然后都会纷纷选择放弃。课堂不是睡倒一片,要不是就故意捣蛋,与老师为敌就成了他们的“课堂乐趣”。长此下去,就形成恶性循环。针对这种情况笔者开始探索克服他们学习英语的畏难情绪和放弃心理并积极寻找实质性的有效措施。

  二、课堂采取的措施

  对于水平各异的学生来讲,如何调动他们积极地参与课堂教学活动,培养他们在学习中的自信心,从而激发他们的学习兴趣,进而体验成功呢?笔者通过平时观看的电视娱乐节目,其中许多的活动形式引发了有益的启示,最终认为有很多形式适合应用到我们的课堂教学中。下面分别举例说明:

  1.轮流坐庄

  在平时的课堂上,我发现若将竞赛活动作为整堂课的开端,能够很好地调动整堂课的气氛。对于新课开始前的热身活动,我通常以“小组竞赛”这种方式进行,让学生复习上堂课所学的新词汇。而学生又很讨厌去黑板听写,就算是学习好的学生也有畏难情绪,不屑于总是在全班学生面前来炫耀。为了打破这种局面。我就把班级分成几组,每组选一名组长。但是组长并不是终身制,他随时都有被淘汰的可能,因为每组中只要有人超过他的听写成绩的,就可任下一次活动组长。而且每组之间也要比试, 那么如果想要获得周冠军、月冠军、甚至季度总冠军,那就必须要下苦工夫。通过这样的一个环节不仅复习到了课本中的知识,而且还可以照顾到不同层次学生的需求。成绩较好的学生取得了成就感,而能力较差的同学也可面临挑战,受到激励,通过黑板上的比试巩固了所学的知识。

  案例:Essential English for Vocational School, page40, Words & Expressions: progress, medal, particular, gymnastics, bronze, position, absent, bid, preparation, require, effort, environment, transport, smoggy, opportunity, responsibility, etc.

  2. 接力赛

  这是一个可以练习句型和口头作文的好方法。在课文中我们经常能够碰到一些新的句型结构,但学生往往是记记笔记就算了,达不到真正使用的目的。主要就是操练的太少,而自己又懒得去复习。对于这种情况我设计了接龙活动。首先老师作一个演示句子,然后给出一定的规则,让学生套用句子结构。规则是用每一个句子结尾的单词做另一个句子的开头。学生做成的句子可不做实际意义的表达。只要求可以快速运用句型。比一比谁接的又快又好。 通过长时间的训练,自然就可以把这种游戏套到口头作文之中。大家一起编故事。有老师开头,这种方式不但激发学生的个性展现,也更加提高了学生的合作意识。

  案例:For example, the first student says, “If I had one million dollars, I would buy a ship. The next student says, “If I bought a ship, I would go for a sail.” After the instructions are made clear, the activity starts which could get all the students involved. The students may come up with sentences like:

  If I went for a sail, there might be a storm.

  If there was a storm, my ship would sink.

  If my ship sank, I would die.

  If I died, my parents would cry.

  3. 我猜,我猜,我猜猜猜

  按照记忆的规律,所运用的感觉器官越多,所记知识持续的时间也会越久。在单词教学中我也发现了这样的现象,单靠背单词学生很难体会这个单词在语境中的运用;光是抄写词组和句子,很难激起学生的学习欲望。学生天性好动活泼,于是我将课文中的一些重点词汇和句子写在卡片上,让某些学生表演出来,让其他同学猜出这些词汇和句子。扮演的同学只能通过肢体动作来体现,而猜的同学每猜对一个就可以为其所在的小组添得一分。这样的一个环节,可以让大部分的同学积极思考,在观看别人表演的同时,也提高了自己的交流意识。

  案例:When teaching unit five-Sports in Essential English, I design this activity-let some student come to the blackboard to show some actions such as practice taiji, play table tennis, swim, jog, play football etc. The students on show make it carefully, the students guessing the words were very active. The class is filled with the laughter of the students.

  三、课堂活动须注意的问题

  1. 参与性要强

  游戏教学的参与性体现在全体学生“动”起来,争着承担游戏的每一个角色。这必须做到游戏活动设计要符合技校学生的认知水平、年龄阶段的心理生理特征,而且老师还要以全情投入去感染学生,否则,就会适得其反,学生不愿意参加。

  2. 活动要新颖

  游戏的组织形式应灵活多样,不断地激发学生猎奇的欲望;然后,尽量创设真实的语言情景,让学生在玩的过程中进行具有信息差距的信息交流,从而体验语言的交际功能,增进成功感;最后,引入一定的竞争机制,以比赛、小组抗衡等形式去评价游戏的结果,进一步激发学生参与的积极性。

  3. 规则要规范

  任何游戏活动都有其规则,在游戏开始之前,老师必须向学生明确游戏规则,并要求学生遵守一定的纪律,避免在活动中出现争执, 既要放得开又要收得拢,养成有令即行、有禁即止的良好课堂习惯。

  4. 目的要明确

  活动的形式可以是灵活多样,但要服务于教学目标,不能为了玩而玩,要使学生在活动的过程中不断提高学习动力,把它作为一种有效的辅助手段,刺激学生的感官,让学生在愉快中获得知识,在知识中快乐成长。

  5. 巩固成就感

  这是一个总结性的任务,老师在每个月最后一节课把学生的档案记录拿出来进行评比,也可邀请特邀嘉宾班主任来进行综合点评。当然,这些档案的原始资料不是由老师记录的,而是由每个同学自己在活动过程中的记录的真实情况。那么这种做法是让学生对自己有个真实的评价。不但激发学生们的自我竞争意识,也让学生不断增加成就感。发现自己的闪光点。最后再现一个月中最精彩的游戏。

  总之,活泼有趣的教学活动是课堂教学的兴奋剂。教师要善于根据教学内容本身的特点。设计更多有趣而实效统一的课堂活动.挖掘学生学习的内动力,提高学生的积极性, 激发学习兴趣,进一步提高课堂效率。

  参考书目:

  1.刘俊,英语游戏集,人民教育出版社,1989 年;

  2.李庭芗,英语教学法,高等教育出版社,1983 年;

  3.Harmer, Jeremy (1985) The practice of English Language Teaching, Longman Inc. New York。

仁爱英语 资源共享:如何提高英语的课堂效率

英语教材的不断更新,大量新词汇的涌现,学生英语水平的提高,无疑对我们每一位英语教师提出更高的要求。如何才能适应当今的英语教学要求,已经成为我们每一位英语教师深思的问题。经过一段时间的教学实践和探索,我认为可以从以下几个方面来提高英语教学效率。

  一、要培养学生良好的课堂学习习惯

  学习习惯是在学习过程中经过反复练习形成并发展,成为一种个体需要的自动化学习行为方式。良好的学习习惯,有利于激发学生学习的积极性和主动性;有利于形成学习策略,提高学习效率;有利于培养自主学习能力;良好的课堂学习习惯则有利于节约时间,使课堂结构紧凑。如课前要求学生准备好一切学习用具,上课时就可节约至少两分钟。上课前齐读一段英语就能很快地使学生回到英语课堂等等。形成了好习惯,能使学生终身受益。

  二、优化课堂结构

  一节好课离不开结构的紧凑。我在教学中采取一种"5-5-25-5"

  的模式。即5分钟口语,主要练习日常用语和本单元的对话。5分钟上节课的巩固练习,以检查上节课的学习效果。25分钟的新授用于讲解本节课的重难点。5分钟的当堂巩固练习。其中25分钟的新授时间中,又花至少5分钟反馈预习作业,5分钟自由学习时间,这样就只有15分钟的讲解时间了。这就要求任课老师要对本课的知识点非常地熟悉,对重点难点把握准确,真正做到精讲。一节课下来,老师真正做到把课堂还给学生。以学生的自主学习为主。但老师又一直在指导学生,做到"似松实紧"。

  三、精心设置预习作业

  要想在40分钟的时间里有时间来练口语和反馈,关键是要布置好预习作业,能为课堂争取出时间。预习作业的布置首先一定要解决单词关,起码要标出新单词,知道新单词的意思。最好用彩色笔以一目了然。其次要设置一些问题来对对话或短文有所了解,问题要由易到难,最好设置几个一般疑问句让所有的学生都能动手,这样也有利于培养学生的阅读理解能力。最后要布置一些易解决的巩固性知识点,这样在讲解新授时就只要讲重难点而节约时间了。预习作业要有专门的预习本,而且要时常检查反馈。

  四、讲练结合

  讲练结合模式是精讲精练,边讲边练,"讲"与"练"有机地融为一体,让学生高效地,轻松愉快地学习的一种教学结构框架和活动程序 。讲解要富启发、讲重点、讲关键、破难点、讲知识的规律性和特殊性。方法要灵活,有针对性。练习要精练、巧练、当堂练。练习的类型要多样。讲练必须前后连贯,环环紧扣,穿插进行,形成一个结构严密、紧凑、和谐、完美的整体。如讲spend的用法时,重点讲它的词组搭配spend…on及spend…in doing sth.启发学生要注意介词on in和doing的结构,马上进行造句替换,用所给词的适当形式填空等加以巩固,学生对spend的用法就掌握了。

  五、充分调动学生的学习积极性

  著名的教育家苏霍姆林斯基曾说过:"如果教师不想方设法使学生进入情绪高昂和智力振奋的内心状态,就急于传授知识,那么,这种知识只能使人产生冷漠的态度,而不动感情的脑力劳动就会带来疲倦。"因此,教师在组织教学时,应通过设置各种问题情境,创设各种具有启发性的外界刺激,引导学生积极思维,激起学生要"弄懂"、"学会"知识和技能的欲望。学生主动积极地学习才有效,要营造轻松快乐的学习氛围来调动学生的积极性,要多给学生说的机会来调动学生的参与性。要让学生"开得了口,下得了手,举得起手"。

  当然,"学无止境"。只有不断地总结研究,课堂效率才能真正地提高。

仁爱英语 资源共享:五步法记住单词永不忘

英语是一种拼音文字,大多数字母和字母组合都有一定的发音规律。只要注意观察,就会发现拼写和读音之间的联系。


1 记准每个单词
要想快速、准确并且大量的记单词,正确发音是一个重要途径。宋代学者朱熹说过,读书要三到:心到、眼到、口到。学习过程中感官参与的越多,识记的效果就越好。因此,在学习单词时既要看形,也要读音;既要动手去写,又要动口去念,使多种感官参加记忆,通过多种渠道获得信息,这样可以在头脑中对同一个词形成多种暂时神经联系,日后即使有某一联系中断了,也可以其他联系为线索,把这个词回忆起来。


2 掌握记忆步骤
课堂上许多学生看到单词表中的生词,首先进行的是拼写,这样在有限的时间里,很难把涉及的单词都记下来。即使记下来了,由于对单词的读音和汉语意思注意不够,当老师说到这个单词时也反映不出是哪个单词;而当他们看到那个单词时,又不知道其汉语意思,这样影响了听课和理解课文,而且,时间稍微一久就会很快忘记这些单词。


做事情讲求提纲携领。学单词也要先抓主要矛盾。首先要对照音标读准单词,直到离开音标也能准确流利地读出来。接下来是看着单词记他们的汉语意思。单词的汉语意思记下来以后再进行第三步——看着汉语说出相对应的英语单词。以上这三个步骤做好后,即使不会拼写也不会影响听课和理解。如果课堂上还有时间的话,可以进行第四步一一拼写单词。经过前三个过程,我们已经对这个生单词“照过很多面”,不会对他的拼写很生疏,再加上一些发音知识,就会比较省力地记下单词的拼写。


3 联系上下文记单词
记下一个单词的发音、拼写、词义,并不一定真正掌握了这个词,因为英语中有许多词是一词多意、一词多性或一词多音等,要真正掌握或判断其词义、词性等,只有依据句子,联系上下文来完成。实战证明:联系上下文记单词,既可在句子中准确了解单词的读音、词义和用法,又能利用上下文的联系来记单词,防止遗忘。


4 及时复习,经常复习
单词学得多了,时间一长就容易遗忘,这是不可避免的。防止遗忘的有效方法之一就是及时而经常地复习。复习方法可多种多样,依据个人情况而定。下面分别谈几种:


4.1 归纳法
把同一词根的词类归结在一起。如 relate,rela-tion,relationship,relative,relativity,relatively等。


4.2 分类法
按类的意义分别记忆。如lizard,snake,serpent,python,cobra,snail,rattle—snake,centipede,worm,spider等。


4.3 对比法
把反义词放在一起。如 heavy和light,thick和thin,buy和sell,near和far,high和low,short和long,forget和remember,wrong和right等。


4.4 辨识法
把同义、近义词放在一起进行辨识。如many,much,alotof;close,shut,turn off,switch off;have to,must;because,since, for等。


4.5 比较各词的音型上的异同,防止混淆
如拼写上只有一个字母不同的词:light,fight,tight,right,night,might,sight;ball,bill,bell,boll,bull等,音同形异意不同的词:sun 和son;too和two等。


5善于发现错误的记忆方式
英语中总会遇到一些单词,似乎是记下来了,但有时别人一打扰,自己立即会疑虑起来,感到有点吃不准。如“烤鸭”是roastduck,还是toastduck。遇到这种情况要勤查字典,字典是位知识渊博、百问不厌的老师。在字典上找到正确答案后,把她记在本子上,并根据自己的生活和学习经验,找出能够纠正错误记忆的有效方法。记单词要将机械记忆和理解记忆结合起来。记单词的方法很多,要在实践中找出适合自己的最佳途径,做到事半功倍。

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 3 Section C

Unit 3 Topic 3 Section C
一、学习内容
1.继续学习过去进行时
2.学习谈论周末活动.
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
collect, hobby, used to do sth., stone, coin, act
2.必会主要句型
三、本节课的学习要点及考点
10.In the US, workers called them“blue Mondays”.(Page 73)在美国,工人们把它们叫做“蓝色星期一”。蓝色(blue)在汉语中的引申意义较少,而在英语中blue是一个含义十分丰富的颜色词。在翻译同这一颜色有关的表达时,我们应该注意其中的特别含义。英语的blue常用来喻指人的“情绪低落”、“心情沮丧”、“忧愁若闷”,如:1)They felt rather blue after the failure in the football game.球赛踢输了,他们感到有些沮丧。2)—She looks blue today.What’s the matter with her?—She’s in holiday blue.—她今天显得闷闷不乐,出了什么事?—她得了假期忧郁症。
11. Then decide how you are going to spend your weekend. (Page 74)然后决定你的周末怎么过。spend度过;花费(时间、金钱)。结构有:spend...on sth., spend...(in)doing sth. 如:1)He spent 5 yuan on the post card. 他买这张明信片花了5元钱。2)They spent three days looking for the lost sheep on the hill. 他们用了三天的时间在山上找丢失的羊。
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P73—74.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section C练习
3.做一做
(二).提高 拓展的练习
Ⅰ. 词汇,根据汉语和句意写出单词。
1. Who’s going to sing at the c (音乐会)?
2. I think you’ll e them.(喜欢)
3. What musical i (乐器)do you know?
4. Can you play the g (吉他)?
5. She likes c (乡村)music.
6. It’s not my f , buy I don’t mind it.
7. I h this kind of music. I don’t like it at all.
8. I can’t sleep well, because it’s too n in the room.
9. Pop music are very p among young people.
10. Guo Lanying are f for her folk music.
Ⅱ. 单项选择。
( )1. —Who is the best performer?
—John smith.
A. do you knows B. do you think
C. you hope D. you think
( )2. There is much here. I don’t like the place.
A. noise, noise B. noisy, noisy
C. noise, noisy D. noisy, noise
( )3. —How often does it snow in your hometown?
— .
A. Seldom B. Quite C. Very D. Still
( )4. There was a famous band “The Beatles.”
A. call B. calls C. calling D. called
( )5. There are many different books in the shop.
A. kind B. kind of C. kinds of D. all
( )6. The rich people enjoy playing golf.
A. a B. an C. / D. the
( )7. The students are going their first field trip.
A. in B. to C. at D. on
( )8. —How are they to there tomorrow?
—By car.
A. go, getting B. getting ,go C. going, get D. get, going
( )9. He often help his mother the room.
A. cleans B. cleaning C. clean D. cleaned
( )10. We’re trying hard our English.
A. improve B. to improve C. improves D. improving
Ⅲ. 句型转换。
1.We have many new friends.(同义句)
We have new friends.
2. David goes to school by car every day.(改为同义句)
David every day.
3. I’d like another cup of tea.(改为一般疑问句)
another cup of tea?
4. We are going to play soccer after class.(对画线部分提问)
are you going to after class?
5. Jim is going to the party this evening.(改为否定句)
Jim to the party this evening.
6. Mr Black gives us a talk.(改next week写句子)
Mr Black us a talk next week.
7. Do you know? When is Father’s Day?(合并为一句)
Do you know ?
8. He lived here for 20 years.(对画线部分提问)
did he live here?
9. He has few friends here, ?(改为反意疑问句)
10. The students are playing basketball.(对画线部分提问)
the students ?
Ⅳ. 填入合适的冠词。
1. His son likes playing piano.
2. friend of his visited him on Sunday.
3. Greens went to the zoo this week.
4. We got to cinema at 12:30.
5. sun is much bigger than earth.
6. What interesting book it is!
7. Is that bike you have lost?
8. You should take the medicine twice day.
9. China has Great Wall.
10. She is one of most popular singers in the world.
Ⅴ. 阅读理解。
Once there was a black and white cat. He was named Tom.
One day he was asleep under a tree in the forest. Suddenly he was awaked by the song of a bird. Then he was very hungry. He wanted to have something good to eat.
He looked around. He looked up at the blue sky and looked down at the green grass. Something was moving in the tree. It was a sparrow. He was going to eat it. The sparrow said, “No gentleman cats his dinner till he washes his face.” The cat was surprised to hear that. He began to wash his face with his paw, and the sparrow flew away.
The cat was sorry to lose his dinner and said. “As long as I live, I will eat first and wash my face afterward.”
( )1. How did the cat feel to lose his dinner?
A. Happy. B. Guilty. C. Sorry. D. Excited.
( )2. What was the cat’s name?
A. Tom. B. Jim. C. Mike. D. Paul.
( )3. What did the sparrow ask the cat to wash?
A. His kinds. B. His face. C. His hair. D. His legs.
( )4. What will the cat do first in the future?
A. Sleep. B. Dance. C. Eat. D. Talk.
( )5. Where was the cat?
A. In the kitchen. B. In the park.
C. In the forest. D. In the theater.
Ⅰ. 1. concert 2. enjoy 3. instruments 4. guitar 5. countryside 6. favorite
7. hate 8. noisy 9. popular 10. folk
Ⅱ. 1—5 BCADC 6—10 CDCCB
Ⅲ. 1. a lot of 2. drives to school 3. Would you like 4. What, do 5. isn’t going
6. is going to give 7. When Father’s Day is 8. How long 9. does he
10. What are, doing
Ⅳ. 1. the 2. A, / 3. The 4. the 5. The ,the 6. an 7. the 8. a 9. the 10.the
Ⅴ. 1—5 CABCC
(三)课后复习
1、复习课本P73—74.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3Topic 3 Section C练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 3 Section D

Unit 3 Topic 3 Section D
一、学习内容
1.复习表达同意和不同意.
2.复习过去进行时.
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
collect, hobby, used to do sth., stone, coin, act
2.必会主要句型
三、本节课的学习要点及考点
重点词汇
nobody无人 museum 博物馆 church教堂 factory工厂 program节目
pleasant令人愉快的 handsome英俊的 agree with sb. 与某人看法一致
take a shower洗澡 answer the phone 接电话 do some cleaning 打扫卫生
knock at 敲 too…to太…..以至于不能 talk about谈论关于
二.重点句型
1. Did you have a good time? (Page 76) 你们玩得高兴吗?have a good time = enjoy oneself过得愉快;玩得高兴。类似的说法还有have a great time, have a nice time, have a wonderful time。

语法学习
I was doing some washing. I was doing some cleaning. (Page 69)我在洗衣服。 我在打扫卫生。这句用的是过去进行时.
1. 过去进行时表示过去某一时刻正在进行或发生的动作,也表示过去一段时间内的活动或那个阶段正在进行的动作.如:
He were watching TV at 8:00 last night.
They were writing a book last month.
过去进行时由be (was/were)+动词ing 形式构成的,
肯定句:主语+was/were +doing +…
否定句: 主语+wasn’t/weren’t +doing +…
一般疑问句: Was/Were+主语+doing+…
肯定回答:Yes, 主语+was/were.
否定回答:No, 主语+wasn’t/weren’t.
如: They were studying English at this tine yesterday.
They weren’t studying English at this time yesterday.
Were they studying English at this time yesterday?
Yes, they were. / No, they weren’t.
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P75—76.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section D练习
(二).提高 拓展的练习
Ⅰ. 根据句意用所给单词的正确形式填空。
1. His sister is a famous (sing).
2. Do they come from (Chinese)?
3. One of the (play) is an American boy.
4. How many (child) are there under the tree?
5. I know the boy (call) Tom.
6. I want to be a (music) when I grow up.
7. They come from different (country).
8. She sings (well)than any other girl in her class.
9. You must listen to (his) at the meeting.
10. His father is a (science).
Ⅱ. 单项选择。
( )1. His sister is a a movie star?
A. become B. became C. becomes D. to become
( )2. How long to stay here?
A. is he going B. will he going
C. does he go D. will he go
( )3. to go to school every day?
A. Are you like B. Do you like
C. You like D. Can you like
( )4. Look at the clouds. It rain.
A. will B. is going to C. must be D. will going to
( )5. The earth round the sun.
A. move B. moved C. moving D. moves
( )6. We Shanghai if it’s fine tomorrow.
A. will go to B. went to C. goes to D. are going
( )7. This is I want.
A. why B. what C. whose D. that
( )8. It’s quiet safe here.
A. or B. and C. but D. for
( )9. — Would you like some eggs?
—Yes. Just .
A. a few B. very few C. a little D. little
( )10. —How are you feeling now?
— .
A. Very interesting B. Much better
C. Never mind D. Thank you
Ⅲ. 句子改错。
1. You’d better to take No. 3 to school.
2. The wind is blowing hardly.
3. The movie is so interested.
4. The people in that village spoke to us very kind.
5. I haven’t to do my homework on May holidays.
6. I’m sure you’ll have good time there.
7. Who did you give the book?
8. Here is a photos of me and my brother.
9. The man works hard because he’s in poor health.
10. Tom is never quietly. He can’t stop talking.
Ⅳ. 补全对话。
Amy: Wasn’t that a great show?
Tom: Yeah!
Amy: 1
Tom: Oh, I thought Eliza was the best. She’s an excellent piano player.
Amy: Yeah, she was great. 2
Tom: Me too! I couldn’t stop laughing! 3
Amy: Yeah. I’d say she was the most creative actress! I don’t know many people who can play the guitar upside down.
Tom: 4
Amy: Oh, Dennis! He is terrible! He can’t juggle at all.
Tom: I know!
Amy: 5
Tom: Well, they were definitely the loudest.
A. Who did you think was the worst?
B. Who did you think was the best?
C. And I though Steven and his dog were the holidays.
D. What did you think of the math teachers?
E. And how about Vera? Wasn’t she creative?
Ⅰ. 1. singer 2. China 3. players 4. children 5. called 6. musician
7. countries 8. better 9. him 10. scientist
Ⅱ. 1—5 AABBD 6—10 ABBAB
Ⅲ. 1. 第一个to删去 2. hardly—heavily 3. interested—interesting
4. kind—kindly 5. haven’t—didn’t have 6. have 后加s 7. who—whom
8. photos—photo 9. because—so 10. quietly—quiet
Ⅳ. 1—5 BCEAD
(三)课后复习
1、复习课本P75—76.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section D练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 3 Section B

Unit 3 Topic 3 Section B
一、学习内容
继续学习过去进行时
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
collect, hobby, used to do sth., stone, coin, act
2.必会主要句型
三、本节课的学习要点及考点
3.Yeah, I think so. (Page 71)是,我也这样认为。在think后面可以用so来代替前面的内容,以避免重复。例如:— Is he at home? 他在家吗?— Yes, I think so. 是的,我想他在家。I think so.的否定形式一般为I don’t think so.例如:—Do you think classical music is very popular in China?你认为古典音乐在中国很流行吗?—No, I don’t think so. 不,我认为不很流行。
4.And I also like the young man with light hair. (Page 71) 我也喜欢那个留着浅色头发的年轻人。with在这里是“有”的意思。如:a coat with two pockets有两个口袋的衣服a girl with blue eyes碧眼女郎a woman with an angry look in her eyes眼里有怒色的女子
5.He is so handsome! (Page 71)他非常帅!so在口语中,与加重语气的感叹句连用,作very解。如:1) I’m so glad to see you!我很高兴见到你!2) It was so kind of you !你真好!3) There was so much to do!这么多事要做!
6.I agree with you. (Page 71)我同意你的意见。agree with sb.同意某人的看法。如:I don’t agree with her.我不同意她的意见。
7. You look very sad. (Page72) 你看起来很伤心。look系动词,可以翻译为“看起来”。look做系动词,后面可以接形容词、动词的过去分词、名词、介词短语以及as if从句做表语。如:1)Tom looks very strong. 汤姆看起来非常的强壮。(形容词做表语)2)Amy looks a fool. 埃米看起来像一个傻瓜。(名词做表语)3)You look like your mother. 你看起来很像你的母亲。(介词短语做表语)4)It looks as if we’re going to win this game. 看起来似乎我们要赢得这场比赛。(从句做表语)
8.There’s nothing serious. (Page 72)没什么严重的事。(没事。)nothing serious “没事”。注意此结构的用法。用来修饰代词something, anything, nothing, somebody, anybody, nobody等的形容词,要放在被修饰词的后面。如句中serious要放在nothing的后面。如:1) Would you like anything else?你还要点儿什么吗?2) I’ll tell you something important.我要告诉你一件重要的事。3) There is nothing wrong with the computer.这台电脑没毛病。
8.Well, Miss Wang was angry with me. (Page 72)王老师生我的气了。注意be angry 后所跟的介词:be angry with + sb. 生某人的气be angry at + sb. 对某人的言行气愤be angry about + sth. 对某事生气 如:1) He was angry with himself for having made such foolish mistakes.他因犯如此愚蠢的错误而气恼自己。2) He was angry at being kept waiting.他因旁人使他久等而生气。3) He was angry about so much traffic in the street. 他对街上那么多的车辆而气恼。
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P71—72.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic3 Section B练习
(二).提高 拓展的练习
Ⅰ. 单项选择。
( )1. does it take you to get from home to school?
A. How long B. How far C. How much D. How often
( )2. What do you do in your time?
A. strange B. frozen C. free D. crowded
( )3. Dave usually takes to school.
A. the taxi B. the walk C. the bike D. the subway
( )4. His house is next mine.
A. to B. in C. from D. of
( )5. My friend is the same me. We are both quiet.
A. with B. than C. as D. for
( )6. Summer hot and winter cold.
A. is, is B. was, was
C. will be, will be D. is going to be, be
( )7. They can’t speak French Japanese.
A. as well as B. as well C. either D. neither
( )8. Both fish and meat running out.
A. is B. will C. are D. has
( )9. I’ll tell her about it she .
A. when, came B. where, come C. when, comes D. where, came
( )10. I didn’t have fun your day off.
A. in B. at C. on D. to
Ⅱ. 用所给单词的正确形式填空。
1. Which is (bright), this room or that one?
2. Who is (tall), Sue or Tom?
3. Who is (tall) in your class?
4. A plane is a very (heavy) machine.
5. This is the (long) way to our school.
6. Lesson One is (easy) than Lesson Two.
7. Lucy is (young) in our class.
8. You coat is (nice) than mine.
9. Which is (small), the sun or the moon?
10. Li Ping is a little (hungry).
Ⅲ. 补全对话。
A: 1 you’re going to get married soon, 2 .
B: They are studying for a 3 (测验).
A: I get his 4 (邀请), but I can’t go.
C: 5 . We’ll send you some wedding cake.
A: That’s very kind.
a. That’s right b. Oh, what a pity c. Never mind
d. I hear e. Congratulations
Ⅳ. 词汇,根据汉语和句意完成单词。
1. Today I’m very busy, but she’s (有空的).
2. They are studying for a (测验).
3. I get his (邀请),but I can’t go.
4. I have too (多)homework to do.
5. Mr Wang often goes to the (音乐会).
6. We s a day in the zoo.
7. Maria received many p at her birthday party.
8. I like listening to folk m .
9. The Beatles is the name of a b .
10. The weather is very t . People can hardly go out.
Ⅰ. 1—5 ACDAC 6—10 AAACC
Ⅱ. 1. brighter 2. taller 3. tallest 4. heavy 5. longest 6. easier 7. the youngest 8. nicer 9. smaller 10. terrible
Ⅲ. 1—5 d e a b c
Ⅳ. 1. free 2. test 3. invitation 4. much 5. concert 6. spent 7. presents 8. music 9. band 10. terrible
(三)课后复习
1、复习课本P71—72.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section B练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 3 Section A

Unit 3 Topic 3 Section A
一、学习内容
1.学习过去进行时
2.继续学习有关打电话用语
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
shower, radio
2.必会主要句型
(1) — What were you doing this time yesterday?
— I was taking a shower.
(2) — What were you doing from seven to nine yesterday?
— I was learning English.
(3) — Were you playing on the computer?
— Yes, I was./No, I wasn’t.
(4) What was he/she doing at nine o’clock last Sunday morning?
3. Go on learning some phrases on making a telephone call:
(1) This is Maria speaking.
(2) May I speak to Jane?
(3) Hold the line, please.
(4) I called you but nobody answered.
三、本节课的学习要点及考点
1.I called you but nobody answered the phone. (Page 69) 我给你打电话了,但是没有人接。answer the phone 固定词组,可翻译为“接电话”answer的意思是“回答,答复”。如:1) What shall I answer?我将怎样回答呢?2) Have you answered his letter? 你回了他的信吗?3) Answer the door, please, Jack. Someone is knocking at the door.开门去,杰克,有人在敲门。
2.Oh, I was taking a shower. (Page 69) 我在淋浴。take a shower淋浴,也可以用动词have代替take。如:洗澡 take a bath have a bath休息一下take a rest have a rest看一看take a look have a look散散步take a walk have a walk  四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P69—70.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section A练习
(二).提高 拓展的练习
Ⅰ. 词汇,根据汉语和句意完成单词。
1. The movie is so (精彩的).
2. I don’t think so. I think it’s (枯燥的).
3. —What’s the matter?
—It’s (坏了).
4. Miss Wang is (生气)with me.
5. What was Kangkang doing when someone (敲)at the door?
6.—What’s wrong with you?
—It’s nothing s .
7.—What are you doing now?
—I’m playing the v .
8.—What were you doing this time yesterday?
—I was doing some w .
9.—Do you like the movie?
—Yes, it’s very p .
10.—I think the computer is useful.
—Yes. I a with you.
Ⅱ. 单项选择。
( )1.— you teacher here a moment ago?
—Sorry, I don’t know.
A. Did B. Is C. Was D. Were
( )2.—Where were you last night?
—I was at home.
A. on B. at C. in D. /
( )3.—Are you free now?
—No. I have homework to do.
A. a bit B. a few C. lot of D. a little
( )4. What can I do famous?
A. to becoming B. to become C. becoming D. became
( )5. Sam told us unusual story.
A. a B. an C. / D. the
( )6. July is the month in a year.
A. hotter B. hottest C. hot D. hoter
( )7. The country boy went to the big city with hope.
A. many B. few C. much D. very
( )8. If you have any questions , please put up your hands.
A. ask B. will ask C. asking D. to ask
( )9. Out teacher will take us for a outing.
A. two-days B. two day C. two-day D. two days
( )10. Which do you like ,orange, tea or milk?
A. better B. good C. best D. well
( )11. This book is for students to read.
A. enough easy B. easily enough C. easy enough D. enough easily
( )12. This book is not good. That one is even .
A. better B. worse C. bad D. best
Ⅲ. 句型转换。
1. They were making model planes this time yesterday.(改为一般疑问句)
making model planes this time yesterday?
2. I think the computer is useful.(作出否定回答)
No, .
3. What’s wrong with you?(写同义词)
What’s with you?
4. Jack was sleeping when the telephone rang?(对画线提问)
Jack when the telephone rang?
5. This bag is heavy. That bag is heavier.(改为同义句)
This bag is that one.
6. They got married in 1967.(对画线提问)
get married?
7. I found my book just now?(对画线提问)
you find just now?
8. I went to the zoo last month?(对画线提问)
you last month?
9. I had a very fun day.(改为否定句)
I a very fun day.
Ⅳ. 根据汉语完成句子。
1. 昨天的这个时候你在干什么?
What you yesterday?
2. 汤姆经常做鬼脸让同学们发笑。
Tom often to make the classmates .
3. 当比尔近来时,老师在干什么?
What was the teacher when Bill the classroom?
4. 吉姆打算明天下午去河里游泳。
Jim in the river tomorrow afternoon.
5. 这个男孩擅长钓鱼。
The boy .
6. 让我们到河里去划船吧。
Let’s in the river.
7. 你们最好别在这里踢球。
You’d better football here.
8. 我们的教室在二楼。
Our classroom is on .
9. 昨晚你看电视了吗?
you TV last night?
10. 听起来有点乏味。
It sounds boring.
Ⅴ. 完形填空。
Once Jack went to a big dinner party. His coat was not 1 . When he went in, no one looked at him and no one gave him any food. He was very 2 . So he went home, 3 his best coat, and then came back to the 4 again. Everyone stood up at once and came to 5 him. He was taken to the best table, and the best food was given by the other guests(客人). Then Jack put his food in the coat and said, “Please eat, dear coat.” The other people were very 6 and asked, “Why? What do you mean by doing that?” Jack answered, “I’m asking my coat to eat now. when I came here at first, 7 noticed(注意)me 8 gave me any food. After I 9 my coat, you gave me the best food. So you gave this food to my coat, not to 10 .”
( )1.A. poor B. great C. good D. dirty
( )2.A. happy B. angry C. pleased D. angrily
( )3.A. put on B. had on C. wore D. to wear
( )4.A. food B. coat C. party D. home
( )5.A. look after B. call C. visit D. meet
( )6.A. surprise B. surprising C. angry D. surprised
( )7.A. somebody B. nobody C. people D. guests
( )8.A. or B. and C. but D. so
( )9.A. brought B. took off C. chaned D. bought
( )10.A. I B. my C. me D. mine
Ⅵ. 阅读理解。
A farmer was very tired after work. He sat near a big tree. The sun was very hot but it was very cool under the tree. A hare(野兔)ran out of a hole. When it saw the farmer, it was afraid. It turned round and tried to run away. It ran so hurriedly that its head knocked against another tree. It died soon. The farmer was very happy to see it. He picked up the dead hare and took it home for dinner. He was very happy.
On the following day, he did not go to work , he sat under the same tree to
wait for hares to come.
No one but a fool(傻子)would do such a thing.
( )1. The farmer was tired because .
A. the sun was hot B. he had no food to eat
C. he had worked much D. someone helped him
( )2. The hare died when .
A. it went against the tree B. it was blind
C. the farmer knocked it down D. the farmer tried to run away
( )3. The farmer didn’t work on the following day, became he wanted to .
A. get money B. sleep
C. wait for hares D. have a rest
( )4. The farmer was very .
A. good B. kind
C. clever D. foolish
( )5. Which of the following is TRUE?
A. The farmer died.
B. The hare quickly ran into the hole.
C. The farmer sat in the same place the next day.
D. The tree in the sun died soon.
Ⅰ. 1. wonderful 2. boring 3. broken 4. angry 5. knocked 6. serious 7. volleyball/ violin 8. washing 9. pleasant 10. agree
Ⅱ. 1—5 CDDBB 6—10 BCDCC 11—12 CB
Ⅲ. 1. Were they 2. I don’t think so 3. the matter 4. What was, doing 5. heavier than 6. When did they 7. What did 8. Where did, go 9. didn’t have
Ⅳ. 1. were, doing this time 2. makes faces, laugh 3. doing, came into 4. is going to swim 5. is good at fishing 6. go boating 7. not play 8. the second floor 9. Did, watch 10. a little
Ⅴ. 1—5 CBACD 6—10 DBBCC
Ⅵ. 1—5 CACDC
(三)课后复习
1、复习课本P69—70.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section A 练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 2 Section C

Unit 3 Topic 2 Section C
一、学习内容
学习刻画最喜欢的歌星或乐队.
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
form, set up, member, continue, birth, weight, kg, height
2.必会主要句型
(1) U2 is the name of a band from Dublin, Ireland.
(2) It is one of the most famous rock bands in the world.
(3) Also people all over the world still enjoy their music very much.
三、本节课的学习要点及考点
1.It is one of the most famous rock bands in the world. (Page 65)它是世界上最著名的摇滚乐队之一。one of “……之一”。常用在“one of + 最高级 +名词复数”结构中。如:1)Changjiang River is one of the longest rivers in the world.长江是世界上最长的河流之一。2) English is one of the most difficult subjects this term.英语是这学期最难学的课程之一。3)Liu Xiang is one of the fastest runners in the world.刘翔是世界上跑得最快的人之一。
2.In the fall of 1976, a- 14-year-old high school student, Larry Mullen, looked for some musicians. 在1976年的秋天,一个14岁的中学生,Larry Mullen寻找一些音乐家。1)fall是美国英语,相当于英国英语的中的autumn。2)14-year-old 数词和名词之间有连字符的,名词不用复数。如:a three-leg chair 一把三条腿的椅子the tenth five-year plan 第十个五年计划3)look for “寻找”,强调“寻找”的过程,而find“找到”,则是强调“找到”的结果。如:—What are you doing? 你在干什么?— I’m looking for my bike key.我在找我的自行车钥匙。
3.He found 3 boys and they set up a band. (Page 65)他找到了3个男孩,他们就组成了一个乐队。found是动词find的过去式。意思是“找到”;find强调“找到”的结果。见相关语言知识材料中注释41。set up 组建,创办。如:set up housekeeping组织家庭
4.The four members are still close friends after many years. (Page 65)多年后,4位成员仍然是好朋友。close “亲密的”。如:a close friend一个亲密的朋友
 5.They continue making music. (Page 65)他们继续创作音乐。continue + to do sth./ doing sth./ n.“继续做某事”。如:continue to read/writing/ a story 继续阅读/写作/一个故事
6.Also people all over the world still enjoy their music very much. (Page 65)全世界的人们仍然非常喜欢他们的音乐。all over the world 全世界
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P65—66.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 2 Section C练习
3.做一做
(二).提高 拓展的练习
用所给词的正确形式填空
mind, set up, continue,sound,drum
1.It ____ like the singing of birds.
2.I think playing the _____ is exciting .
3.Would you ______ my opening the door?
4.He found two boys _____ the Flower Band.
5.Will you ____ gardening after dinner?
(三)课后复习
1、复习课本P65—66.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 2 Section C练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 2 Section D

Unit 3 Topic 2 Section D
一、学习内容
复习表达喜欢或不喜欢.
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
everybody.
2. Review some useful expressions and sentences.
3. Review exclamation.
4. Review some expressions of likes and dislikes.
三、本节课的学习要点及考点
重点词汇
pity遗憾 concert 音乐会 violin 小提琴 sweet 悦耳的
continue doing sth. 继续做某事 be born 出生 set up 建立
classical music 古典音乐 folk songs 民歌 stage name 艺名
everyday life 日常生活 be famous for 因……而著名 look for 寻找
二. 重点句型
1.When he was eight, his father asked a music teacher to teach him to play the piano. (Page 67)当他八岁的时候,他的父亲请了一位老师来教授他如何弹奏钢琴。在这个句子中ask的意思是“请求,要求”,常用的ask sb. to do sth.“让某人做某事”。如:1)I often ask my uncle to help me with my maths.我常请我叔叔帮我学数学。2)My grandfather always asks me to get up at six in the morning.我爷爷总让我早晨六点起床。还有一些其他类似的用法。如:tell sb. to do sth.     告诉某人做某事
want sb. to do sth.想让某人做某事teach sb. to do sth.教某人做某事play the piano “弹奏钢琴”。在英语中,在表示弹奏、演奏乐器时,所有的乐器前面都要加定冠词the,如:play the guitar弹吉他play the piano弹钢琴play the violin拉小提琴play the drums 敲鼓而与之相反,在英语中表达玩球类项目时,我们通常在球类项目的名词前不加定冠词。如:play football踢足球play basketball打篮球play bridge cards打桥牌play chess下棋
2.He says violin music is his favorite and it makes him happy. (Page 67)他说小提琴是他的最爱,使他很快乐。make +n.+adj.结构。如: The news made us very exciting. 这个消息使我们很激动。
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P67—68.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic2 Section D练习
3.做一做
(二).提高 拓展的练习
用单词的正确形式填空
1.Li Xiang thinks jazz sounds _________ (wonder).
Don’t spend too much time __________ TV .(watch)
3.They were _________ at the __________ (excite) news.
4.My dog’s death make me _____ (sadly)
Many __________ (music) came to the country during summer vacations.
1.wonderful 2.watching 3.excited,exciting 4.sad 5.musicians
(三)课后复习
1、复习课本P67—68.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 2 Section D练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 2 Section B

Unit 3 Topic 2 Section B
一、学习内容
1.继续学习有关乐器的表达.
2.继续学习关于习惯爱好的表达.
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
everyday, simple, folk song
2.必会主要句型
(1) It’s great! I love it!
(2) How exciting!
(3) What sweet music!
3.Talk about some types of music:
(1) Classical music is serious music.
(2) Pop music often comes and goes easily.
(3) Country music, rock music and jazz are all pop music.
(4) Folk music is simple but special.
三、本节课的学习要点及考点
1What do you do in your free time? 你在闲暇之际干些什么?in one’s free time “在闲暇之际”。
2.It’s hard to say.
hard 难做的, 难懂的,难以回答的.常用句型:It’s hard ﹝for sb.﹞to do sth.对某人而言做某事很难.
It’s hard for me to believe that sheis only nine.
It’s hard for meto work out the math problem.
Hard还可以做坚硬的,结实的.
The stone is very hard.
It’s difficult for sb. To do sth.= It’s hard for sb. To do sth.
It’s difficult for me to win the match.
3.I used to enjoy pop music, but now I likefork music.我以前喜欢流行音乐,但是现在喜欢民间音乐.
Pop music 流行音乐
classical music 古典音乐
vlolin music 小提琴音乐
jazz music 爵士乐
rock music 摇滚音乐
country music 乡村音乐 piano music钢琴曲
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P63—64.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 2 Section B练习
3.做一做
(二)提高 拓展的练习
I.完成句子
1.She often does some reading __________________ ﹝在她空闲时间﹞
2._______ ﹝哪一种﹞ sport does she like best?
3.Among the singers,I ______ Song Zuying ________ ﹝最喜欢﹞.
4.I _______ ﹝过去常常﹞ enjoy pop music, but now I like fork music.
5.He thinks this kind of music is _________. ﹝悦耳的﹞
1.in her spare time
2.Which
3.like best
4.used to
5.sweet
II.阅读理解
Where are you going to spend your holiday ? "Mike asked his friends when they were on their way home from school.
" I don't know ," John said ," father and mother have not yet decided .This evening we are going to talk about it."
" But I know," Tom said ," We usually spend our holidays at the seaside .We have holidays at Black Sea. We like to swim and rest in the sun and go on all kinds of interesting excursions (短短旅行)."
" We also go to the seaside in summer , " Jack said . " But this year my parents decide to spend our holidays in Moscow ."
"Oh, that's great ! You'll see all the interesting places ,museums , parks , cinemas there ."Mike said . "We were in Moscow last summer and we had a very good time there ."
"And where are you going to spend your holidays this summer ,Mike ? "Jack asked.
"I'll stay in town for a month and then I'll go to visit my uncle .He lives in a small village near the Don River ."
根据短文内容,判断正(T)误(F)
1.Mike ,John ,Jack and Tom are students.( )
2. They are going to spend their holidays.( )
3.Mike's family are going to Moscow this summer.( )
4.John's parents are going to the seaside.( )
5. Jack's uncle lives in a beautiful city.( )
III、书面表达
根据下面所给的个人小档案介绍一下自己,请包含以下内容。
1、自己的姓名、年龄 、所在班级
2、自己的业余爱好
3、在业余时间做什么
4、未来打算




(三)课后复习
1、复习课本P63—64.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 2 Section B练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 2 Section A

Unit 3 Topic 2 Section A
一、学习内容
1.学习有关乐器的表达。
2.学习感叹句
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
concert, go on, hall, lend, tape, come on, pay, violin, drum
2.必会主要句型
(1) How exciting!
(2) And it sounds beautiful!
(3) Oh, wonderful
3.Talk about concert and musical instruments:
(1) —Who is going to sing at the concert?
—Celine Dion.
(2) —Where is she going to give the concert?
—At the Music Hall.
(3) —What time is it going to start?
—At 7:30 p.m.
(4) What musical instruments do you know?
(5) Which kind of musical instrument can you play?
(6) Which kind of musical instrument are you going to learn?
三、本节课的学习要点及考点
1.And it sounds great! (Page 61) 听起来好极了。sound 系动词“听起来”,系动词后常与形容词连用。 2.What kind of musical instrument can you play? (Page 62)你会弹什么种类的乐器?kind 是“种类,类型”的意思。如:a kind of 一种,all kinds of各种各样, what kind of 什么类型的。如:1)Dumpling is a kind of Chinese food.饺子是一种中国食品。2)There are all kinds of books in Beijing Library.北京图书馆有各种各样的图书。3)What kind of room would you like, a double room or a single room?你需要什么类型的房间?双人间还是单人间?
3.We have guitar, violin, piano and drum lessons for just ¥240 each. (Page 62) 我们有吉他课、小提琴课、钢琴课、和打鼓课,每个课程仅需要240元。each副词 “各个”,“每个”。如:1)These books cost a dollar each.这些书每本一美元。2)He gave the boys a shilling each.他给孩子们每人一个先令。
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P61—62.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 Section A练习
3.做一做
根据首字母提示完成句子
1. At the c ____ ,we saw some famous pop singers.
2.I would like to l_______ your pen,because my pen is broken.
3. Song Zuying is one of the greatsest s______ in China.
4. His son can’t play the piano.But he can play v______ well.
5. I can’tgo to the zoo with you.
What a p__________.
1.concert 2.lend 3.singers 4.violin 5.pity
(二) 提高 拓展的练习
Ⅰ、根据首字母提示完成句子
1. At the c ,we saw some famous pop singers.
2.I don't like to play the d because it's too noisy.
3. I want to be an a like Jiang Kun.
4. His son doesn't work hard,he isn't s with him.
5. Song Zuying is famous for f songs.
6. The old men like listening to c music .
7. That girl is going to learn an i from his music teacher .
8. I like to listen to him play the violin , because what he plays is very s .
9. If you want to learn to play the guitar , you will p $20。
10..--What 's your h ? ---1.65 m
Ⅱ、单项选择
( )1. Mr Smith is going to school for three days next week.
A.be away from B.leave from C. be away D. leave
( ) 2. --What are you going to do this Saturday ?
--I'm going my grandparents .
A. visit B. visiting C. to visit D. visits
( ) 3. Are you going to listen to pop music jazz music ?
A. and B. or C. but D. /
( ) 4. --Where are you going ? --I'm going to the to fly a kite.
A. shop B. library C. park D. post office
( ) 5. --Would you like to go to the concert with me this Saturday ? --Yes , . A. I do B.I'd love C.I'd love to D.I'm busy
( ) 6. are you going to learn , the guitar or the violin ?
A.What B.When C.Which D.Where
( ) 7. We take lessons twice a week.
A. art B. a art C. an art D. artist
( ) 8. My father likes classical music of all.
A. good B. better C. best D. well
( ) 9. Her son wants to be a 。
A. musician B.music C. musics D. musicians
( ) 10. Though class was over, some students continued in the classroom.
A. study B. studying C. to study D. studies
( ) 11. There a school meeting this afternoon.
A. is going to have B. is going to be
C. are going to be D. will have
( ) 12. Our school is going to an instrument group this term.
A. set up B. send up C. put up D. open up
( ) 13. -- is it for the dance lesson ? --It's ¥ 50.
A. How much B.How many C.How long D.How far
( ) 14. China is famous a large country .
A. for B.to C. as D. in
( ) 15. Li Wen is her name .
A.first B.family C. last D. stage
III.阅读理解
The word " hobby " is an interesting word . Every person has one thing he or she likes to do for fun (娱乐) .Some people like to collect things like stamps or story books. Others like to play football or go window shopping where you can see many beautiful things without buying them.
I have many hobbies I do for fun. I sometimes play golf with my sons . I play tennis with all the family .I like to collect music books .I also collect musical instrument (乐器) from China like the erhu , the eizi, the xiao , the suona , and the pipa .These are the instruments of China which can not be found in America.
My favorite hobby is fishing . I like to go and see my brother in the state (州) of Alaska where fishing is wonderful .We take a boat and go to a small river where we fish for salmon, America's most famous fish.
( ) 1. The word "hobby " means .
A.collecting stamps B. playing tennis with your friends.
C.something you enjoy doing in your free time
D.something you can see at the window shopping
( ) 2. What's the writer's favorite hobby ?
A. Playing golf with his son. B.Fishing
C. Collecting Chinese musical instruments
D.A kind of fish
( ) 3. Salmon is .
A. a river where people can go fishing B. a town near Alaska
C.. a kind of instrument D. a kind of fish
( ) 4. Which musical instrument isn't from China ?
A. The erhu B. The dizi C.The pipa D. The piano
( ) 5. Does the writer have many hobbies ?
A. Yes, he does. B. No, he doesn't C.We don't know .
D.The writer doesn't tell us.
(三)课后复习
1、复习课本P61—62.
2、完成 同步练习与测试 Unit 3 Topic 3 SectionA练习

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 1 Section D

Unit 3 Topic 1 Section D
一、学习内容
英语的广泛使用和及物动词的被动语态.
二、学习要求
1.必会生词和短语
More and more powerful, take the leading position, call for, as well as
2.必会主要句型
1. It’s true that English is changing with the development of the world.
2. In the nineteenth century, Great Britain became a powerful country, so English became an international language.
3. The American computer and Internet industry has taken the leading position.
4. Now, the study of English is regarded as a very important industry in China as well as in the rest of the world.
三、本节课的学习要点及考点
1.in the nineteenth century 在19世纪
表达 在几世纪用短语“in the +序数词century”
In the twenty-first century 在21世纪
表示“在几世纪几十年代”用in the 年份+s”
In the 1860s 在19世纪60 年代
2. regard… as… 把。。。看作,把。。。 认为。。。 as 是介词。 后接名词,形容词,动名词等,作补足语。类似的:consider… as , think of … as
I regard him as my friend.
我把他当作我的朋友。
3. In China has encouraged more people to learn English since the 1970s.
Encourage sb. To do sth. 鼓励某人做某事
The teacher often encourages us to speak English as much as possible.
4. with the development of the world 在句中作壮语, 表示一种伴随.
The teacher came in with a book in his hand.
He went home with a heavy heart.
With 介词短语也可作定语, 位于其后.
She is a little man with a pair of glasses.
China is an old country with a long history.
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P59—60.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 1 Section A练习
3.做一做
1. 英语随着世界的发展而变化, 这是事实.
2. 十九世纪,英国成为一个强大的国家,因此英语也变成了一门国际语言.
3. 美国电脑和因特网产业占据了世界领先地位.
4. 现在,无论在中国还是在世界上其他国家,英语被当作一个非常重要的产业.
1. It’s true that English is changing with the development of the world.
2. In the nineteenth century, Great Britain became a powerful country, so English became an international language.
3. The American computer and Internet industry has taken the leading position.
4. Now, the study of English is regarded as a very important industry in China as well as in the rest of the world.
(二).课堂探究
被动语态:
一般现在时的被动语态
英语语态有主动语态和被动语态两种。主语是动作的执行者,叫主动语态。
如:We clean the classroom.我们打扫教室。
主语是动作的承受者,叫被动语态。
如:The classroom is cleaned (by us).教室被(我们)打扫。
被动语态的构成:助动词be+及物动词的过去分词+(by+宾语)
其中by意为“被……;由……”,表动作的执行者。
如:The glass is broken by that boy.玻璃杯是那个男孩打破的。
be有人称、数和时态的变化,其肯定式、否定式、疑问式的变化规则与be作为连系动词时完全一样。
如:English is widely spoken around the world. (肯定式)
English is not widely spoken around the world. (否定式)
Is English widely spoken around the world? (疑问式)
Yes, it is./No, it isn’t.
被动语态的用法:(1)在没有指明动作的执行者或者不知道动作执行者的情况下,可用被动语态。如:This coat is made of cotton.这件大衣是棉制的。(2)要强调动作的承受者而不是执行者时,用被动语态。如:Her bike is stolen.她的自行车被偷了。
主、被动语态的转换:
主动语态:主语+及物动词谓语动词+宾语(+其它)


被动语态:主语+be+及物动词的过去分词+by+宾语(+其它)
注意:(1)主动、被动互转时,时态不变。(2)主动句的主语是代词的主格形式,变成被动态by的宾语时,要用宾格形式。如:
People grow rice in the south. Rice is grown (by people) in the south.
She takes care of the baby. The baby is taken care of (by her).
(三) 提高 拓展的练习
单项选择。
( )1. come from . They speak . Their capital is Paris.
A. Frenchman; France; French B. Frenchmen; France; French
C. Frenchman; French; France D. Frenchmen; French; France
( )2. China has a population than country in the world.
A. larger; any other B. larger; other
C. larger; any D. larger; all other
( )3. Planes ears and trains are used business people
traveling.
A. by; for B. by; by C. for; for D. for; by
( )4. This kind of cloth well.
A. wash B. is washed C. washes D. washing
( )5. The window of the shop is today.
A. close B. closed C. closing D. closes
( )6. She said English her get the prize.
A. study; helped B. studying; helps
C. study; helps D. studying; helped
( )7. He is made 14 hours a day.
A. work B. to work C. worked D. working
( )8. —Our environment is improving.
—Yes, more and more trees around our city.
A. are planted B. are planting C. plant D. planted
( )9. —How many English words ?
—About two thousand.
A. did you learn B. have you learned
C. do you learn D. had you learned
( )10. —Oh, your skirt is very beautiful. Where did you buy it?
— , I bought it in the shopping center.
A. Thank you B. Not at all
C. Just so-so D. My pleasure
( )11. America by Columbus in 1492.
A. was inverted B. appeared
C. was discovered D. was appeared
( )12. Now, the study of English a very hopeful industry in the world.
A. is regarded as B. regarded as
C. regarded D. is regarded
( )13. Since the 2008 Olympic Games will be held in Beijing, this the whole people to speak English.
A. calls on B. calls for
C. is called D. is called for
1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.D 7.B 8.A 9.B
10.A 11.C 12.A 13.B

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 1 Section B

Unit 3 Topic 1 Section B
一、学习内容
1.Jane and her father的对话,学习关于收集有关英语的话题。
2.学习被动语态。
二、学习要求
1.必会生词和短语
on business出差
be similar to…和……相似
translate…into…把……翻译成……
have no/some trouble (in) doing sth.做某事没有/有些困难
once in a while=sometimes/at times偶尔,间或
whenever=no matter when无论何时
2.必会主要句型
(1) Is English spoken as the official language in Cuba?
(2) Is Spanish similar to English?
(3) It is possible that you will have some trouble.
(4) It’s used as the first language by most people in America, Canada, Australia ,Great Britain and New Zealand.
它被美国、加拿大、澳大利亚、英国和新西兰的大多数人用作第一语言。
三、本节课的学习要点及考点
重点句型:
1. Be similar to 和。。。相似
Your bike is similar to mine.
你的自行车和我的相似。
Her little dog is similar to yours.
她的小狗和你的差不多。
2. it’s possible + that 从句 … 是有可能的
it’s possible that he will buy a new car.
他有可能买辆新车。
3.Have trouble/difficulty in doing sth.
做某事有麻烦/困难
I have some difficulty in working the math problem.
我解出这道数学难题有点困难。
4. Translate … into … 把。。。翻译成。。。
Please translate the sentence into English.
请把这些句子翻译成英语。
5.once in a while 偶尔
while 为名词,一会儿,一段时间
常见的有: after a while 过了一会儿,
for a while 一会儿 all the while 一直,总是
6. Whenever 每当, 无论何时相当于no matter when
此结构为“特殊疑问词+ever”= “no matter + 特殊疑问词”,
类似的有: whatever = no matter what 无论什么
Wherever= no matter where 无论哪里
Whoever = no matter who 无论谁
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P55-56
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 1 Section A练习
3. 练一练
1、.我将去古巴出差.
2、在古巴英语被作为官方语言吗?
3、西班牙语和英语一样吗?
4、可能你要有一些麻烦
1.I’m going to Cuba on Business
2. Is English spoken as the official language in Cuba?
3. Is Spanish similar to English?
4. It is possible that you will have some trouble.
(二).课堂探究
被动语态
被动语态的构成:
助动词be+及物动词的过去分词
助动词Be的变化是通过人称、数和时态的变化表现出来的。
English is spoken as the first language in America.
主动语态变被动语态的方法
(1)把主动语态的宾语变为被动语态的主语。
(2)把谓语变成被动结构(be+过去分词) (根据被动语态句子里的主语的人称和数,以及原来主动语态句子中动词的时态来决定be的形式)。
(3)把主动语态中的主语放在介词by之后作宾语,将主格改为宾格。例如:
All the people laughed at him.
He was laughed at by all people.
They make the bikes in the factory.
The bikes are made by them in the factory.
He cut down a tree.
A tree was cut down by him
(三) 提高 拓展的练习
用所给单词的适当形式填空。
1. The Great Wall is (know) all over the world.
2. There are three English words “ (make) in China” on the watch.
3. —Which language is widely (speak) in the world?
—I think English is.
4. A translator is person who (translate) one language into another.
5. Most of the time, they have no trouble (understand) the language of the country where they are traveling.
1.  known 2. made 3. spoken 4. translates 5. understanding

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 1 Section C

Unit 3 Topic 1 Section C
一、学习内容
了解英语在世界范围的使用.
二、学习要求
1.必会生词和短语
More than, mother tongue, a number of , even though,
2.必会主要句型
(1) more than 3 000 language are spoken in the world.
(2) Another 300 million people speak English as their second language.
(3) English is also widely used by the world’s airlines and international business.
(4) The English language is becoming more and more important.
三、本节课的学习要点及考点
重点句型:
1. The Unite States has the largest number of English speakers .
number 数目,数量
a number of 许多,后接复数名词,其谓语也要用复数。
A number of students passed the exam. 许多学生都通过了这次考试。
the number of 。。。的总数/数量 后接复数名词,但谓语要用单数。
The number of the people is surprise. 人的数量是惊人的。
2. More than 3 000 language are spoken in the world.
more than 相当于 over 意思为 超过,多于” 后跟数词, more than ten men 十多人, more … than … 比…. 更…..中间接名词, 多音节的形容词或副词.
I have more friends than you.
He is more careful than Jim.
3. Recent studies show that over 400 million people speak English as their mother tongue.
show 表明, 说明, 告知
show sb the way to… 告诉某人去…的路.
Show sb + 疑问代词/疑问副词+ 不定式
Show + 从句
Could you show me the way to the station?
He wanted to show that he didn’t mind.
I shall show you how to start the machine.
4. Another 300 million people speak English as their second language.
Anther 用来修饰或代替单数可数名词,通常放在数词
或few引起的复数名词词组之前.
I want another two books.
I’ll be here for another few days.
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P57-58
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 3 Topic 1 Section A练习
3.练一连
1、世界上有3000 多种语言。
2、所有的语言中,英语使用最广泛.
3、最近研究表明把英语作为母语的人超过4 亿.
4、大约两亿因特网使用者也用英语交流.
1. More than 3 000 language are spoken in the world.
2. Of all these languages, English is the most widely used
3. Recent studies show that over 400 million people speak English as their mother tongue.
4. About 200 million users of the Internet communicate in English, too.
(二).课堂探究
找出在那里使用英语.
On CCTV-9, at English corner, in public places on the back of a watch.
(三) 提高 拓展的练习
1. English is also spoken as a second ______ (语言) in many countries.
2. I’m going to Cuba on b________.
3. ______ ______(即使) you don’t like it, you have to take it with you every day.
4. _____ ______ (超过) 3000 language are spoken in the world.
5. Recent studies show that over 400 million people speak English as their_______ ________ (母语).
6. About 200 million users of the Internet________(交流) in English, too.
1. language 2. business 3. Even though 4. more than 5. mother tongue 6. communicate

仁爱八年级英语上Unit 3 Topic 1 Section A

Unit 3 Topic 1 Section A
一、学习内容
1.Kangkang 等四人的对话,学习了解Disneyland和英语的使用的话题。
2.学习被动语态。
二、学习要求
1.重点单词和短语
Stick to, one day, can’t wait to do, be ready for, practice doing sth, language,
Throughout the world, from now on, character.
2.主要句型
(1) I will able to see more cartoon characters.
(2) Disneyland is enjoyed by millions of people from all over the world.
(3) I can’t wait to fly there1
(4) you’ll have a good chance to practice speaking English there.
(5) English is spoken as the first language in America
三、本节课的学习要点及考点
重点句型:
1.You can stick it on the wall in your room. 你可以把他粘在你房间的墙上.
Stick v. 粘住
Please stick this picture on the wall. 请把这幅画粘在墙上。
Stick to +n 坚持,坚守某种观点,主张
He sticks to his decision. 他坚持自己的决定。
Stick to doing sth. 坚持做某事
She sticks to running every morning. 她坚持每天早上跑步。
n. 木棍,枝条
walking stick 手杖
2. I can’t wait to fly there. 我迫不及待地想飞到那儿去了。
Can’t wait to do sth 迫不及待地做某事
We can’t wait to see our favorite movie star. 我们迫不及待地想看我们最喜欢的明星。
3. you’ll have a good chance to practice speaking English there.
你在那儿将有机会练习说英语
Practice doing sth. 练习做某事
She often practices playing the piano. 她经常练习弹钢琴。
Have a chance to do sth 有机会做某事。
I have a good chance to go abroad. 我有个出国的好机会。
Have no chance to do sth. 没机会做某事
She has no chance to go to school. 她没机会去上学。

4. It’s also widely used throughout the world now. 它现在在全世界也被广泛使用。
Throughout the world 全世界,与all over the world , around the world 同义。
I have friends throughout the world. 我朋友遍天下。
5. Try your best and work much harder from now on.
尽你最大努力,从现在开始要更加努力学习。
Try one’s best = do one’s best 尽力做某事
I try my best to help them. 我尽力帮助他们。
Try to do sth. 试着做某事(还没做)。He tried to climb the tree.(还没爬)
Try doing sth. 试着做某事(已经做了). He tried climbing the tree.(已经爬上了)
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P53—54.
2.课前预习 预习单词,搜集有关Disneyland的信息,了解英语的应用。
3.小试牛刀:
①.请把这张图片粘在墙上。
②.我希望有一天我能到美国去。
③. 我迫不及待地想去看望我的祖父。
④.英语被广泛的使用。
参考答案:
①. Please stick this picture on the wall.
②. I hope I can go to the USA.
③. I can’t wait to go to see my grandpa.
④. English is widely used.
(二).课堂探究
被动语态:
1.被动语态由"助动词be+及物动词的过去分词"构成。人称、数和时态的变化是通过be的变化表现出来的。
2.被动语态的用法
 (1)不知道或没有必要说明动作的执行者是谁。
例如:Some new computers were stolen last night. 一些新电脑在昨晚被盗了。(不知道电脑是谁偷的)
This bridge was founded in 1981.这座桥竣工于1981年。
 (2)强调动作的承受者,而不强调动作的执行者。
  例如:The glass was broken by Mike.玻璃杯是迈克打破的。
  This book was written by him.这本书是他写的。
 Your homework must be finished on time.你们的家庭作业必须及时完成。
3.主动语态变被动语态的方法
 (1)把主动语态的宾语变为被动语态的主语。
 (2)把谓语变成被动结构(be+过去分词) (根据被动语态句子里的主语的人称和数,以及原来主动语态句子中动词的时态来决定be的形式)。
 (3)把主动语态中的主语放在介词by之后作宾语,将主格改为宾格。例如:
All the people laughed at him.
He was laughed at by all people.
They make the bikes in the factory.
The bikes are made by them in the factory.
He cut down a tree.
A tree was cut down by him.
(三) 提高 拓展的练习
把下列句子变为被动语态:
1. Children usually like Mickey Mouse
2. Some factories pollute the rivers around us.
3. Every year the farmers plant many trees on those hills.
4. She always eat fresh fruit and vegetables .
5. Millions of people enjoy Disneyland.
参考答案:
1. Mickey Mouse is liked by children.
2. The rivers around us are polluted by some factories.
3. many trees are planted by the farmers every years.
4. Fresh fruit and vegetables are eaten by her.
5. Disneyland is enjoyed Millions of people.

仁爱八年级英语上Unit 4 Topic 1 Section B

Unit 4 Topic 1 Section B
一、学习内容
1.了解古代建筑。
2.学习表达具体的长宽等。
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
wonder, live, treasure, underground, palace, the Summer Palace, west, king
2.必会主要句型
(1) I think Emperor Qin’s Terracotta warriors are one of the greatest wonders of the world.
(2) It is in Egypt. Long ago a king built it as his tomb.
(3) It is in France. It was built for the International Exhibition of Paris in 1889.
(4) It stands in New York. It was a gift from France.
3. Master the usage of Tag Questions:
(1) You visited Emperor Qin’s Terracotta Warriors last week, didn’t you?
(2) The builders used live models, didn’t they?
(3) There are many treasures in Qin Shihuang’s Underground Palace, aren’t there?
4. Talking about Measurement:
(1) The Xi’an City Wall is about 13.7 kilometers long.
(2) It is 12 meters high.
(3) It’s 15-18 meters wide.
三、本节课的学习要点及考点
1.order sb. To do sth. 命令,嘱咐某人做某事。
The doctor ordered her to stay in bed.
2.The builders used live models, didn’t they?
Live 活的,有生命的
Live fish 活鱼
这是一个反意疑问句。英语中,反意疑问句是由陈述句和附在其后的附加疑问句组成。其中附加疑问句是对陈述句所说的事实或观点提出疑问,起证实作用,一般用于证实说话者所说的事实或观点。
注意:反意疑问句前后两部分谓语应是,“肯定陈述+否定疑问”或“否定陈述+肯定疑问”简略问句如果是否定式,not应与be,do,will等系动词、助动词、情态动词缩写简略问句的主语不用名词,应用人称代词当说话者的目的不在疑问,而是为了加强语气时,用降调当说话者的目的在疑问,则用升调陈述部分含“too...to”时,是否定句1) 陈述部分的主语是I,疑问部分要用 aren't I.I'm as tall as your sister,aren't I?(我和你姐姐一样高,对吗?)2) 陈述部分的谓语是wish,疑问部分要用may +主语。I wish to have a word with you, may I?(我希望可以和你说话,可以吗?)3) 陈述部分用 no, nothing, nobody, never, few, seldom, hardly, rarely, little等否定含义的词时,疑问部分用肯定含义。The Swede made no answer, did he / she?Some plants never blown (开花), do they ?
陈述部分有have to +v. (had to + v.),疑问部分常用don't +主语(didn't +主语)。We have to get there at eight tomorrow, don't we?4) 陈述部分的谓语是used to 时,疑问部分用didn't +主语或 usedn't +主语。He used to take pictures there, didn't he? / usedn't he?5) 陈述部分有had better + v. 疑问句部分用hadn't you?You'd better read it by yourself, hadn't you?6) 陈述部分有would rather +v.,疑问部分多用 wouldn't +主语。He would rather read it ten times than recite it, wouldn't he?7) 陈述部分有You'd like to +v. 疑问部分用wouldn't +主语。You'd like to go with me, wouldn't you?8) 陈述部分有must 的疑问句,疑问部分根据实际情况而定。He must be a doctor, isn't he?You must have studied English for three years, haven't you? / didn't you?He must have finished it yesterday, didn't he?9) 感叹句中,疑问部分用be +主语。What colours, aren't they?What a smell, isn't it?
3.It stands in New York.
Stand 动词,位于,矗立于
His house stands on a hill.
4.Do you know more information about it?
More 更多的,附加的,用于通常放在数词后。
Can you wait for two more hours?
5.The Xi’an City Wall is about 13.7 kiolmeters long.
表计量的句式: 主语+be(is,are) + 表数量的名词 (meter/kilometer/ feet/ 等 ) +表性质的形容词 ( long/ wide/ high/ deep 等) ,表示“某物有多长/ 多宽 / 多深”。
The blackboard is 4 meters long and 2 meters wide.
The tree is 3 meters tall.
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P95—96.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 4 Topic 3 Section B练习
(二). 提高 拓展的练习
I.完成下列反意问句。
1.Jane never does her best to study, ____ ____?
2.There are few treasures in the tomb, ____ ____?
3.They didn’t go swimming yesterday, ____ ____?
4. Li Lei isn’t a worker, is he? ____, he is a student.
5.Lucy doesn’t come from London, does she? ____, ____ ____. (否定回答)
1.does she 2.are there 3.did they 4.Yes 5.No, she doesn’t.
II.单项选择。
1.—He didn’t watch TV last night, did he?
--- __________. He was busy doing his homework.
A. Yes, he didn’t. B. No, he did. C. Yes, he did. D. No, he didn’t.
2.Lucy, you didn’t clean the blackboard today, ________?
A. do you B. did you C. will you D. can you
3.The lady couldn’t say a word when she saw the snake, _______?
A. could the lady B. couldn’t the lady C. could she D.couldn’t she
4.Miss Wang will never forget her first visit to Canada, _________?
A. will she B.won’t she C.isn’t she D.wasn’t she
5.Han Mei is 1.68 meters ____.
A.long B.high C. tall D.heavy
1---5 D B C B C
(三)课后复习
1、复习课本P95—96.
2、完成 同步练习与测试 Unit 4 Topic 3 Section B练习

仁爱八年级英语上Unit 4 Topic 1 Section D

Unit 4 Topic 1 Section D
一、学习内容
二、学习要求
1.必会主要生词和短语
2.必会主要句型
三、本节课的学习要点及考点
一.重点词语
share…with 与……共享
play with 玩弄,玩耍
in danger 在危险之中
feed on 以……为食
think about 考虑,思考
enjoy nature 享受自然
at night 晚上
in the daytime 白天
summer vacation 暑假
thousands of 成千上万
in fact 事实上
find out 查明,发现
in nature 在自然界
二.重点句型
1.Plants are more beautiful than animals. 植物比动物更漂亮。
2.The plants stay green longer there. 那儿的植物能更长时间保持绿色。
3.The rainforests are very important to us. (热带)雨林对我们很重要。
4.Water is necessary for all plants.It is the most important thing to all living things,we must save every drop of water. 水对所有植物是必需的。它对所有生物都重要,我们必须节约每一滴水。
5.Isn’t it interesting? 是不是很有趣呀?
6.It is one of the most dangerous fish in the world. 它是世界上最危险的鱼之一。
7.It is so strange! 太奇怪了!
三.语法学习
(一.)形容词的比较级和最高级的构成
规则变化:
(1.)一般在词尾加—er或—est.如:fresh—fresher—freshest.
(2.)以字母e结尾的形容词,加r或st,如:late—later—latest.
(3.)以重读闭音节结尾的词,词尾只有一个辅音字母时,应双写这一辅音字母,再加er或est.如:big—bigger—biggest.
(4.)以辅音字母+y结尾的双音节词,先改y为i,再加er 或est.如:happy—happier—happiest.
(5.)部分双音节词和多音节词前面加more或most构成比较级或最高级。如:careful—more careful—most careful,beautiful—more beautiful—most beautiful.
2.不规则变化:
good/well—better—best,little—less—least,many/much—more—most,bad/ill—worse—worst,far—farther/further—farthest/furthest.
(二.)形容词的比较级和最高级的用法
比较级A<B或A>B,经常与than搭配,或给出比较的二个内容。可用much和a little修饰.
三者或三者以上比较用最高级,一般给出比较范围.如:of(in)+…。
(1)例句:①I’m happier than you. 我比你更快乐。
②Plants are much more beautiful than animals. 植物比动物漂亮的多。  
(2)例句:①The boy is the tallest in my class. 这个男孩是我们班最高的。
②Lesson Two is the most important of all. 第二课是所有中最重要的。 
四.交际用语:学习如何用英语描述和谈论我们生存的自然环境
Do you like plants or animals?
What are you thinking about?
Why do you think so?
What kind of wild animal is the most dangerous,the tiger,the snake or the bear?
Why must we save every drop of water? 
四、学习过程
(一)课前预习
1.课前预习课本P83—84.
2. .课前预习 同步练习与测试 Unit 4 Topic 1 Section D练习
(二). 提高 拓展的练习
Ⅰ. 词汇,根据汉语和句意完成单词。
1. Do you like plants or (动物)?
2. They are (美丽)like flowers.
3. Plants and animals are (重要)for us.
4. We (分享)the world with plants and animals.
5. In spring, it returns to the (新鲜的)water stream to lay eggs.
6. Paul is very k . He likes to help other people.
7. Baseball is a p sport in the USA.
8. First, you need to cut two p of bread.
9. Christmas is a f on December 25th.
10. Animals are our friends. They give us j .
Ⅱ. 单项选择。
( )1. Would you please some salad me?
A. to buy, for B. buy, for
C. buy; of D. buying, to
( )2. Our English teacher enjoys basketball.
A. play B. to play
C. playing D. played
( )3. I a famous basketball player last week.
A. met B. won C. watched D. had
( )4. My school is far the bus station.
A. along B. away C. from D. close to
( )5. It’s late now. it’s to take a bus.
A. best B. easy C. hot D. better
( )6. I like doing the dishes because it’s .
A. boring B. interesting C. exciting D. difficult
( )7. —Could I please use your computer?
— . I’m going to work on it.
A. Sure B. Yes C. Sorry D. OK
( )8.—Do you like to make your bed?
— .
A. No, not really B. No, I can’t
C. Yes, I can D. Yes, I like
( )9. Can you help me my English?
A. to B. for C. in D. with
( )10. My parents and I vacation tomorrow.
A. am going to B. are going on
C. am going to D. are going to
Ⅲ. 改错。
1. Will you please to drive me home?

2. My boyfriend would like to take me out a show tonight.

3. I will have my tooth take out.

4. Could I borrow you phone?

5. There are not class today.

6. I always help my mom do the dish.

7. I usually clean my room two times a week.

8. It’s your turn to take the dog for walk.

9. The cat is feeding fish in the room.

10. I have some favors ask you.

Ⅳ. 完形填空。
Swimming is very popular in summer. People like swimming in summer because water makes them 1 cool. If you like swimming but swim in a 2 place, it may not be safe. These years, more than ten people 3 while they were enjoying themselves in the water and 4 of them were students. But some people are 5 not careful in swimming. They often think they swim so 6 that nothing can happen to them in water. Summer is here again. If you go swimming in summer, don’t forget 7 better swimmers have died in water. They died because they were not careful, not because they 8 swim. So don’t get into water when you alone. 9 there is a “No Swimming” sign, don’t get into water, 10 . If you remember these, swimming will be safer.
( )1.A. felt B. feel C. feeling D. to feel
( )2.A. difficult B. small C. big D. unfifly
( )3.A. difficult B. die C. have died D. will die
( )4.A. much B. most C. lot D. more
( )5.A. yet B. already C. still D. even
( )6.A. fast B. often C. well D. hard
( )7.A. what B. that C. which D. who
( )8.A. couldn’t B. wouldn’t C. needn’t D. mustn’t
( )9.A. Because B. Though C. Whether D. If
( )10.A. either B. nor C. also D. too
Ⅴ. 补充对话。
Man: 1
Linda: I’m going to be a teacher who works with little children.
Man: 2
Linda: I’m going to work harder in school this year. I’m going to study and get good grades. I’m going to get a part time job.
Man: 3
Linda: I want to put some money in the bank. 4
Man: What kind of job do you want?
Linda: 5
Man: That sounds great!
A. Why are you going to get a part-time job?
B. Linda, what are you going to be when you now up?
C. I want to work with computers.
D. How are you going to do that?
E. I will need the money for college.
参考答案:
Ⅰ. 1. animals 2. beautiful 3. important 4. share 5. fresh
6. kind 7. popular 8. pieces 9. festival 10. joy
Ⅱ. 1—5 B C A C D 6—10 B C A D B
Ⅲ. 1. to 删去 2. out 后加 watching 3. take - - taken 4. borrow- - lend 5. class - - classes 6. dish - - dishes 7. two times - - twice 8. for 后面加a 9. feeding - - eating 10. ask 之前加 to
Ⅳ. 1—5 B D C B C 6—10 C B A D A
Ⅴ. 1—5 B D A E C
(三)课后复习
1、复习课本P83—84.
2、完成 同步练习与测试 Unit 4 Topic 1 Section D练习

仁爱英语 资源共享:双写最后一个字母的-ing分词

 初中阶段常见的有以下这些:

  1.let→letting       让

   hit→hitting       打、撞

   cut→cutting       切、割

   get→getting       取、得到

   sit→sitting       坐

   forget→forgetting    忘记

   put→putting       放

   set→setting       设置

   babysit→babysitting 临时受雇照顾婴儿

  2.shop→shopping      购物

   trip→tripping      绊

   stop→stopping      停止

   drop→dropping      放弃

  3.travel→travel(l)ing   旅游

   swim→swimming      游泳

   run→running       跑步

   dig→digging       挖、掘

   begin→beginning     开始

   prefer→preferring 宁愿

plan→planning 计划

仁爱英语 资源共享:关于like的用法

like 可以作动词,也可以作介词。


  1、like 作动词,表示一般性的"爱好、喜欢",有泛指的含义。如:

    Do you like the color?你喜爱这种颜色吗?

    like 后可接不定式(like to do sth),也可接动词的-ing分词(like doing sth),有时意思不尽相同。如:

    She likes eating apples.她喜爱吃苹果。(习惯)

    She likes to eat an apple.她喜爱吃一粒苹果。(平常不喜欢吃)

    like 与 would 连用,后接不定式,表示愿望或客气的请求。如:

    Would you like a cup of tea?您愿意喝杯茶吗?

    "喜欢某人做某事"可以用结构"like sb to do sth/doing sth"。如:

    They all like me to sing/singing English songs.他们都喜欢我唱英文歌。


  2、like 作介词,可译成"像......"。如:

    She is friendly to us like a mother.她对我们友好,就像母亲一样。

    It looks like an orange.它看起来像个桔子。


  3、区分以下句子:

    A. What does he look like?

    B. What is he like?

    A句译为"他长相如何?"指一个人的外貌特征;而B句译为"他人怎么样?"指人的性格特点。

    C. The boy like Peter is over there.

    D. A boy like Peter can't do it.

   A句指外貌相似,而D句指性格相似。

仁爱英语 资源共享:Other及其用法

Other 及其相近的词(组),如 others, the other, the others, another, any other 等,一直是中学生朋友们比较困扰的问题,平常的考试、作业中经常出错。下面是它们的一些用法:

  1、other 指其余的人或物,所有格是 other's,复数形式是 others,the other 指"两个人或物中的另一个",其复数形式是 the others,others 相当于"other + 名词",所以不能充当定语,修饰名词。others指整体中去掉一部分后剩余的部分,但不是全部的,即 some...others (一些...其余的人...)。the others 强调整体中除去一部分后剩余的全部,即some...the others.

  2、another 泛指三个以上的不定数目中的"另外一个"。由 an 和 other 合并构成,所以不能和冠词连用。another 修饰单数名词,比如:another pencil.

  3、any other 指除去本身以外的"任何其他的人或物",后面要用名词的单数形式。

仁爱英语 资源共享:表示时间的 in、on 与 at

in, on 与 at 都可以和表示时间的词(组)连用。


  1. in 表示时间的一段或较长的时间。如:

    in the morning 在上午

    in May, 2004 在2004年五月

    in a week 在一周之内(后)

    It's Sunday, I can finish it in two days.

    现在是星期天,我能在两天后完成。(星期二)

    Rome was not built in a day.

    罗马不是在一天内建起来的。


  2. on 主要指在具体的一天。如:

    on Sunday 在星期天

    on May Day 在"五一"节

    on a hot afternoon 在一个炎热的下午

    He arrived in Beijing on April 26,2004.

    他于2004年4月26日到达北京。


  3. at 表示时间的一点或比较短的时间。如:

    at 8:00 在八点

    at noon 在中午

    I always get up at 6:00 every morning.

    我总是每天早晨六点起床。

    It's always warm at this time of year.

    每年的这个时候总是暖和的。

仁爱英语 资源共享:look 短语

 常见的look短语有以下这些:

  1.look at 朝......看

   Please look at the map of China.

   请看中国地图。(look at=have a look at)

  2.look for 寻找

   The old man is looking for his dog.

   老人在寻找他的狗。

  3.look like 看起来像

   Nancy looks like her mother.

   南希看起来像她母亲。

  4.look the same 看上去一样

   Li Ping and Li Jing look the same.

   李萍和李晶看上去一样。

  5.look up 查找

   Please look up the word in the dictionary.

   请在词典中查找这个单词。

  6.look over 仔细检查

   The doctor looked over Mary carefully.

   医生仔细检查了玛丽。

  7.look after 照顾,照看

   You must look after your old father.

   你必须照顾你的老父亲。

  8.look around 到处寻找、查看

   We looked around, but we found nothing strange.

   我们四处查看,但是我们没有发现奇怪的东西。

仁爱英语 资源共享:asleep 与 a sleep

asleep 是形容词,意为“睡着的”,只能跟在fall 和be 后面作表语,或置于find 后面作宾语补足语;a sleep 是名词短语,意为“一段睡眠”,与have 连用,构成 have a sleep (睡一会)。例如:

  Don't make any noise. The baby is asleep. 别闹,小孩睡着了。

  He was just falling asleep when there was a loud knock at the door.

  他刚要入睡,这时传来很响的敲门声。

  I had a sound sleep last night. 昨晚我睡得很香。

仁爱英语 资源共享:maybe 与 may be

maybe是副词,意为“或许”、“可能”,相当于 perhaps ,常在句首作状语;may be 是情态动词和连系动词,意为“可能是”、“或许是”,在句中作谓语用。例如:

  Maybe the meeting will be held tomorrow. 会议可能将于明天召开。

  He may be there now, but I'm not sure. 现在他可能在那里,但我不能肯定。

  They may be at the gate waiting for us, let's hurry.

  他们可能在大门口等我们,咱们快点走吧。

仁爱英语 资源共享:感叹句用法点拨

感叹句通常用来表示快乐、痛苦、惊异等强烈的感情色彩。


一、感叹句的基本句型

常见的有how和what开头的两种形式。how用于修饰形容词、副词或动词;what用于修饰名词。


1. How + 形容词(副词) + 主语 + 谓语。例如:
How beautiful the flower is! 这花多漂亮啊!
How fluently he speaks English! 他英语说得多流利啊!


2. How修饰动词,构成"How + 主语 + 谓语"句式。例如:
How time flies! 时间过得真快呀!


[典型考题]
-You haven't been to Beijing, have you?
-______. How I wish to go there! (NMET1998) (划线项为答案,其他同)
A. Yes, I have B. Yes, I haven't
C. No, I have D. No, I haven't


3. "How + 形容词(副词)"(省略主语和谓语)。


[典型考题]
-Guess what! I came across an old friend at the party last night.
-______ I'm sure you had a wonderful time.(2004辽宁)
A.Sounds good! B.Very well.
C.How nice! D.All right.


4. What (a) + 名词。例如:
What fun! 多么有趣啊!


5. What (a) + (形容词)名词 + 主语 + 谓语。


[典型考题]
______ role she played in the film! No wonder she has won an Oscar. (2002上海春季)
A. How interesting B. How an interesting
C. What interesting D. What an interesting


二、感叹句的其它句式


1. so, no wonder等引起的感叹句。


[典型考题]
① Happy birthday, Alice! So you have ______ twenty-one already!(2004天津)
A. become B. turned
C. grown D. passed


② -Brad was Jane's brother!
-______ he reminded me so much of Jane!(2004浙江)
A. No doubt B. Above all
C. No wonder D. Of course


2. 陈述句式感叹句。例如:
There is danger ahead! 前面有危险。


[典型考题]
-It'll take at least 2 hours to do this!
-Oh, ______! I could do it in 30 minutes.(2005天津)
A. come on B. pardon me
C. you are right D. don' t mention it


3. 一般疑问句式感叹句。例如:
Would you believe it! 这事简直令人难以相信!


4. 特殊疑问句式感叹句。例如:
How can you be so silly! 你有多傻!


5. 祈使句式感叹句。例如:
Look out! Iceberg! 危险!冰山!


6. as if和if only引导的感叹句。例如:
As if he would ever go! 他才不会去呢!
If only the doctor arrives in time! 但愿医生能及时赶到!


7. 不定式感叹句。例如:
To sell such a suit as that to a millionaire! 把这样一套西服卖给一个百万富翁!